Cruftsiin koronatauon jälkeen – koiramäärä laskussa

Kahden vuoden tauon jälkeen järjestetään taas Cruftsin näyttely. Ilmoitettujen koirien määrä on vähentynyt huomattavasti, etenkin ulkomaalaisten määrä on laskenut rajusti – tänä vuonna niitä on vain reilut 1800. Vielä vuonna 2019 ulkomailta oli ilmoitettu 3600 koiraa, mutta koronapandemia sekä Brexit ovat selvästi verottaneet matkustushalukkuutta.

Näyttely pidetään Englannin Birminghamissa 10.–13. maaliskuuta, koiria on ilmoitettu reilut 16000. Koiramäärä on vahvassa laskussa, sillä kolme vuotta sitten koiria oli yli 21000. Viime vuonna näyttely olisi viettänyt 130-vuotisjuhlaansa, mutta se peruttiin ensimmäisen kerran sitten vuoden 1954. Edellisen kerran Crufts siis pidettiin koronapandemian alussa, maaliskuussa 2020, jolloin Best in Show oli karkeakarvainen mäyräkoira Silvae Trademark.

Suurimmat koiramäärät noutajissa

Eniten koiria tulee luonnollisesti Brittein saarilta, reilut 14000. Tänä vuonna ulkomaalaisia koiria on eniten ilmoitettu Italiasta, Irlannista ja Ranskasta, kustakin reilut 200. Suomesta osallistuu 21 koiraa. Suurimmat koiramäärät nähdään noutajissa, kultaisia on ilmoitettu 458 ja labradoreja 456. Whippettejä kilpailee 382, cockerspanieleita 321. Terrieriryhmässä suuria määriä nähdään staffeissa (306) ja bordereissa (233). Koiramäärät roduittain löytyvät näyttelypalveluja tuottavan yrityksen verkkosivuilta.

Kuva: Kuvakaappaus Cruftsin verkkosivuilta

(Kuva: Kuvakaappaus Cruftsin verkkosivuilta)

Cruftsissa vierailee satojatuhansia kävijöitä ja ohjelmaa sieltä lähetetään suorana sekä televisiossa että näyttelyn omalla Youtube-kanavalla. Varsinaisen koiranäyttelyn lisäksi tapahtumassa on yli 550 myyjän messuosasto, kilpailuja ja näytöksiä eri harrastuslajeissa kuten mm. agility, flyball, koiratanssi ja toko.

The Kennel Club (KC) päätti Ukrainan tilanteen vuoksi, etteivät venäläiset eivätkä valkovenäläiset näytteilleasettajat pääse brittinäyttelyihin, Crufts mukaan lukien. Venäläiskoiria Cruftsiin oli ilmoitettu 51. Lisäksi tuomareita ja näytteilleasettajia kehotetaan olemaan osallistumatta koiratapahtumiin Venäjällä/Valko-Venäjällä. Noiden maiden näyttelyistä ei myöskään voi saada osallistumisoikeutta vuoden 2023 Cruftsiin. KC myös keskeyttää ko. maista tulevien tuontikoirien rekisteröimisen.

Eläinlääkärin kautta ryhmäkilpailuun

KC ilmoittaa olevansa sitoutunut koirien terveyteen ja hyvinvointiin. Se haluaa huolehtia, että vain terveitä koiria tuodaan esiin ja sitä kautta palkitaan näyttelyissä. Sen vuoksi on Cruftsissa käytössä erityinen rotukategoria 3. Siihen kuuluvat rodut joutuvat käymään eläinlääkärintarkastuksessa, ennen kuin niiden ROP-titteli voidaan vahvistaa. Mikäli koira ei läpäise koetta, ei se ole oikeutettu kilpailemaan ryhmäkehässä. Kategoria 3:n rodut ovat: bordeauxindoggi, englanninmastiffi, napolinmastiffi, englanninbulldoggi, bernhardinkoira, saksanpaimenkoira, vihikoira, kiinanpalatsikoira (pekingeesi) ja mopsi. Cruftsissa tehdään myös terveystarkastuksia. KC on neuvotellut joillekin dna-testeille tarjoushinnat.

Harvinaisille roduille erikoiskilpailu

Vuodesta 2015 alkaen on Cruftsissa järjestetty erityinen harvinaisten brittiläisten ja irlantilaisten koirarotujen kilpailu. Englanniksi rotulista on nimetty ”haavoittuvaiset rodut" (vulnerable British and Irish breeds). Listalla on 32 rotua, joiden rekisteröintimäärät ovat käyneet vähiin ja niitä pidetään kotimaissaan jo uhanalaisina. Tuodakseen näitä rotuja esille, järjestetään pitkin vuotta erityisiä näyttelyitä, joiden ROP-voitolla pääsee kilpailemaan Cruftsin isoon kehään.

Määrällisesti eniten tuolla listalla on terriereitä, peräti tusina. Spanieleita mukana on neljä, myös setterit alkavat olla vähälukuisia, ainoastaan punainen irlanninsetteri ei ole mukana tällä listalla, muut kolme ovat. Meidän näkökulmastamme tuntuu hassulta, että harvinaisiin rotuihin luetaan sellaiset Suomessa suosiota nauttivat rodut kuten sileäkarvainen collie ja welsh corgi cardigan.

Lähes yksinomaan brittituomareita

Cruftsin tuomarilistalla on yhteensä 172 tuomaria. Heistä 160 tulee Iso-Britanniasta, ulkomaalaisia tuomareita on kutsuttu ainoastaan tusina. Irlannista, Tanskasta, Kanadasta ja Suomesta on yksi, Hollannista ja Ruotsista kaksi sekä Norjasta neljä. Suomalainen corgien kasvattaja ja erikoistuomari Anneli Sutela saa arvosteltavakseen 110 welsh corgi pembrokea.

Torstaina 10.3. arvostellaan ”palveluskoirat” ja paimenkoirat (Working & Pastoral), perjantaina terrierit ja houndit, lauantaina ovat vuorossa seura- ja kääpiökoirat sekä viimeisenä päivänä suurin ryhmä, Gundogs, johon kuuluvat spanielit, noutajat, setterit ja kanakoirat. Best In Show-tuomarina sunnuntaina toimii Mr. Stuart Plane.

Livelähetykset joka päivä

Kunkin näyttelypäivän ohjelma löytyy verkkosivuilta. Tapahtumakehää, kilpailuita, näytöksiä ja ryhmäkilpailuja pääsee seuraamaan Cruftsin Youtube-kanavalla. Huomaa, että Englannissa kello on kaksi tuntia Suomea jäljessä.

Kaikki tulokset löytyvät täältä: https://www.fossedata.co.uk/show-results/crufts/

Uusimmat päivitykset löytyvät tapahtuman fb-seinältä: https://www.facebook.com/Crufts/

Kommentoi:

Koiramme