Moni talvinäyttely kipuilee tilojen kanssa

Kauhajoella 24. helmikuuta pidetty ryhmänäyttely sai olosuhteistaan runsaasti negatiivista palautetta. Näyttelyn tuomarilistalla oli alun perin seitsemän tuomaria ja näyttelypaikan piti olla paikallinen IKH Areena. Koiria ilmoitettiin 777, joten toimikunta joutui hankkimaan kaksi uutta tuomaria. Aivan viime hetkillä vaihtui näyttelypaikka, joten haasteita oli odotettavissa.

Aikataulukirjeessä oli hieman huomaamattomasti mainittu, että ”alkuperäisen suunnitelman mukaista urheiluareenaa ei lopulta saatukaan käyttöömme, joten pienemmän tilan ja siitä johtuvan ahtauden vuoksi arvostelemme Kennelliitolta saadun luvan perusteella enemmän rotuja ulkona”. Lämpötila oli ulkona onneksi plussan puolella.

Minna Saivo osallistui näyttelyyn keeshondinsa kanssa. – Olen harrastanut näyttelyitä vuodesta 1977, enkä koskaan ole kokenut vastaavaa. Hallin käytävillä ei näkynyt lattiaa ollenkaan, tungos oli mahdoton. En valita siitä, että meillä oli epämukavaa, vaan totean, että olosuhteet olivat suorastaan vaaralliset. Me selvisimme ilman vammoja, mutta jos olisin etukäteen tiennyt, millaisessa tilassa joudumme olemaan, olisin jäänyt kotiin, Saivo vakuuttaa.

– Koiranäyttely on yleisötilaisuus, jossa kaikkien turvallisuus pitää pystyä takaamaan, niin koirien kuin ihmistenkin. Viranomaisilla voi olla erilainen näkemys asioista eri puolilla maata, mutta laki on silti sama kaikkialla. Ymmärrän, että näyttelytoimikunta joutui pakkorakoon, mutta minusta se olisi voinut tehdä enemmän. Ilmoittaa etukäteen, että nyt poikkeusolosuhteissa ei esim. häkkejä tai pöytiä mahdu ja senkin, että paikka ei ole esteetön. Mietin sitäkin, että entä jos joku koira olisi saanut paniikkikohtauksen ja ”seonnut”, siitä olisi voinut tulla pahaa jälkeä. Onneksi rotuvalikoima oli sellainen, että se oli epätodennäköistä.

– Koirat ovat näyttelyiden pääosassa, ne ansaitsevat parempaa, lisää Minna Saivo.

Kennelliiton näyttelysihteeri Maarika Wallenius kertoo, että vuoden mittaan tulee jonkun verran palautetta näyttelyiden järjestelyistä ja näyttelypaikoista. Kauhajokea koskien oli maanantaina aamulla tullut yksi puhelu.

– Tässä kävi nyt se klassinen: tiedotus sakkasi. Toimikuntien tulisi tiedottaa etenkin näyttelypaikan vaihtumisesta paljon tehokkaammin, kanavia siihen löytyy tänä päivänä monia. Tiedon saatuaan voi kukin miettiä, lähteekö paikalle ollenkaan, vaikka rahoja ei saisikaan takaisin. Nyt asia kyllä kerrottiin aikataulukirjeessä, mutta se oli vähän piilossa siellä. Ja kaikki me tiedämme, että harva sitä kirjettä kokonaan edes lukee, Wallenius tuumii.

Hänen mielestään koiramäärän rajoituskaan ei välttämättä auta. – Ei ainakaan, jos mukana on rotuja, jotka voidaan arvostella ulkona. Siinä voi käydä niin, että ne innokkaimmat ns. sisärodut ilmoittavat ensin ja koiramäärä täyttyy jo niillä. Joka tapauksessa rajoitus pitää olla tiedossa jo ilmoittautumisen avautuessa, tämän näyttelyn suhteen se ei enää onnistunut.

Mari Panttila näyttelytoimikunnasta pahoittelee tilannetta. – IKH Areena määritteli ajankohdan, milloin näyttely heille sopii. Olimme alun perin anoneet sen huhtikuulle. Kun sitten sponsorin lupaama halli lähti alta, lupasi sama taho, että korvaava tila löytyy IKH-hallien alueelta. Emme sitten ymmärtäneet epäillä asiaa. Uusi tila varmistui vasta 21. tammikuuta, mutta lopulliset käyttötilat olivat paljon pienemmät kuin sen rakennuksen mitat, mihin olimme tutustuneet. Eikä silloin ollut enää mahdollista muuttaa näyttelyä kaksipäiväiseksi tai rajoittaa osallistujamäärää. Eli monen todella ikävän sattuman summa, Panttila pahoittelee.

Eräs näyttelyn tuomareista oli Anneli Pukkila, joka arvosteli sisällä 76 koiraa. – Kehässä oli hyvin tilaa, mahtui liikuttamaan koirat ja se oli kauttaaltaan matotettu. Minulla oli erinomaiset kehätoimitsijat ja kehän kulkua helpotti paljon se, että pyörittäjä otti seuraavan luokan valmiiksi kehän sisäpuolelle. Näin helpotettiin pääsyä kehään, sillä ymmärtääkseni myös se oli ollut yksi pullonkauloista. Toimikunta teki varmasti parhaansa tuossa hankalassa tilanteessa.

Näyttelyn järjesti Kauhajoen Metsästysseura, ja siellä arvosteltiin FCI:n ryhmät 4, 5, 6 ja 8.

Kommentoi:

Koiramme