Schapendoes – vauhti päällä tukka silmillä

Schapendoes on vauhdikas kaveri, menevä lenkkiseuralainen ja agilitykenttien huimapää, joka hallitsee myös rauhoittumisen taidon. Rotu sopii niin lapsiperheeseen kuin eläkeläisen liikuttajaksi, mutta suuren yleisön suosioon se ei ole noussut. Yksi pääsyistä on turkinhoito, jota saatetaan pitää vaativana.

Paimenkoirien ryhmään kuuluva schapendoes on hollantilainen rotu. Sata vuotta sitten sitä käytettiin lammaslaumojen paimentamiseen kaikkialla Hollannissa. Rodun nimi tarkoittaa suoraan käännettynä lammaspiskiä. Schap on lammas ja does tarkoittaa pitkäkarvaista koiraa. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 89 schapendoesia.

Sohvakoiraksi rodusta ei vilkkaan luonteensa puolesta ole. Schape on ihana perhekoira ja se haluaa olla kaikessa mukana. Kunnollisen peruskoulutuksen se toki omapäisenä rotuna vaatii. Paimenkoirana se saattaa reagoida oman rauhansa häiriötekijöihin, kuten rappukäytävän vieraisiin ääniin. Sopeutus pennusta alkaen auttaa.

Koiralla pitää olla itsenäistä ongelmanratkaisukykyä, vahvat hermot ja hyvä oppimiskyky. Laumakäytös on yleisesti ottaen hyvää ja nuoret kunnioittavat vanhempiaan.

Rotumääritelmä kuvaa schapendoesia kevytrakenteiseksi ja pitkäkarvaiseksi koiraksi, jolla on vaivattomat ja joustavat liikkeet. Uroksen säkäkorkeus on 43–50 senttiä, nartun 40–47. Samalta näyttäviä rotuja on useita, ja yleensä schapendoesin erottaa niistä vain rodun harrastaja. Vain harva vastaantulija tunnistaa rodun.

Pään runsas karvapeite saa sen vaikuttamaan todellista suuremmalta. Silmät ovat melko suuret, pyöreät ja väriltään ruskeat. Runko on hieman korkeuttaan pitempi. Häntä on pitkä, runsaskarvainen ja hapsuinen.

Kaikki värit ovat sallittuja ja erittäin usein pentueeseen syntyy eri värivariaatioita. Karvapeite on tiheä ja aluskarva riittävä. Karvan pituus on runsaat seitsemän senttiä, takaosassa enemmänkin. Kasvattajat varoittavat pentukarvan vaihtumisesta, joka on rodun työläin vaihe: silloin on erityisen tärkeää saada takut auki ihosta asti. Voisi melkein sanoa, että kun avaat takut ja käännät selkäsi hetkeksi, takut ovat palanneet. Tuon vaiheen kun jaksaa, niin sitten helpottaa.

Schapendoes ei ole mukana Pevisassa. Rotuun on saatu luotua toimiva vapaaehtoinen terveystarkastustoiminta.

Marraskuun Koiramme-lehdessä 11/2024 on laaja rotuesittely schapendoesista.

Kommentoi:

Koiramme