Vielä se voittokin tulee – suomalaiskoirat usein hilkulla Cruftsissa

Tämän vuoden Cruftsin suurnäyttelyn parhaasta suomalaismenestyksestä vastasi dandiedinmontinterrieri Dariant Egypt. Iisalmelaisen Pekka Keräsen omistama dandie, kutsumanimeltään Dini, on kasvatettu Venäjällä. Suomalaiskehissä se esiintyi ensi kerran Helsingin Maailmannäyttelyssä vuonna 2014 junioriluokassa. Siellä titteli jäi saamatta, mutta sen jälkeen uros onkin ollut rodussaan lähes voittamaton.

Ennen valioitumistaan Dini ehti kerätä peräti 26 serttiä Suomesta. Osallistuessaan näyttelyyn on se useimmiten ollut rotunsa paras, tai ainakin paras uros. Dini on rotuyhdistyksen palkitsema Vuoden Dandie vuosina 2015 ja 2016. Sillä on monia ryhmä- ja finaalisijoituksia Suomen lisäksi Ruotsista ja Liettuasta. Viime vuonna se sai maailmanvoittajatittelin Moskovassa ja elokuussa Riihimäellä se oli näyttelyn kaunein.

Viime viikolla Cruftsissa Dini voitti rodun 55:n dandien joukosta, tuomarina toimi britti  E. J. Walkley. Menestyksen kruunasi Dinin sijoitus kovassa terrieriryhmässä. Don Munro sijoitti Paavo Tervosen kauniisti esittämän dandien ryhmän kolmanneksi.

Paavon eleetön ja koiraa kunnioittava esittäminen ilahdutti katsojia. Moni muu esittäjä seisotti koiraansa asennossa koko sen pitkän ajan, mikä kuluu kun ryhmätuomari käy läpi liki 30 terrieriä. Paavo sen sijaan antoi esitettävänsä huilia aivan huoletta. Dini makaili odotusajan Paavon jaloissa maassa torkkuen, ja kun sen sitten taas piti esiintyä; kulki se häntä iloisesti heiluen Paavon rinnalla. Ei mikään turha tyyppi tuo Paavo – Tukholman maailmannäyttelyssä vuonna 2008 hänet kruunattiin junior handlereiden maailmanmestariksi!

Dinin taustajoukoista Saija ja Pekka Keränen tahtovat erityisesti kiittää Paavoa ja hänen siskoaan Erika Okkosta. – Heitä meidän on kiittäminen ystävyyden lisäksi siitä, että tämä rotu ja näyttelyharrastus on vienyt mukanaan. He ovat tehneet ison työn meidän dandieharrastuksen alusta asti; trimmanneet ja esittäneet koiriamme näyttelyissä ja neuvoneet niin paljon, kiittelee Saija Keränen.

Voittokin on mahdollinen

Suomalaiskoiran sijoittuminen Cruftsin ryhmäkilpailuissa ei ole ihan jokavuotista mannaa.
Crufts on siitä erikoinen näyttely, että jopa luokkavoitto tai -sijoitus koetaan suureksi saavutukseksi. Eikä ihme, esimerkiksi jos borderterriereissä voittaa luokan 19:n koiran joukosta kuten Hanna Tuomen Heathberry’s Chasing Rainbows teki, saa olla koirastaan ylpeä. Bordereita oli kaikkiaan ilmoitettu 250 – siinä joukossa luokkavoitto on todellakin saavutus! (Kuva alla, kuvaaja Anna Mäkinen.)

Kuva: Anna Mäkinen

Suomalaiskoirat ovat toki menestyneet Cruftsin ryhmäkilpailuissa ennenkin. Vuonna 2004 Toy-ryhmän neljäs oli silkkiterrieri Curiosity Luxury of Silk, kasv./om. Pia Saares & Kristina Heinonen. Samana vuonna paimenkoiraryhmän (Pastoral) toinen oli Kirsi Rautiaisen kasvattama sileäkarvainen collie Sandcastle’s Truth Or Dare.

Vuonna 2006 Vesa Toivasen kasvattama papillon Connection Tri Symphony sijoittui ryhmänsä neljänneksi. Vuosina 2009 ja 2010 koettiin huimaa suomalaismenestystä, kun Hanna ja Kari Ukuran kasvattama, Ruotsissa asuva faaraokoira Northgates As You Like It, om. Jenny Hall, voitti ryhmänsä.

Suomalaiset sileäkarvaiset colliet ovat jo vuosia olleet Cruftsissa lähes voittamattomia. Vuoden 2004  ryhmäsijoitus sai jatkoa 2010, kun saman kasvattajan, Kirsi Rautiaisen, Sandcastle’s True Topic oli paimenkoiraryhmän toinen. Ja kuten tiedetään, tänäkin vuonna ROP-voiton otti Suomessa kasvatettu koira, Clingstone’s Hot Shot.

Vuonna 2011 Juha Kareksen kasvattama ja Ilpo Ojalan omistama löwchen Chic Choix Markey Lifar oli Toy-ryhmässä toinen. Vuonna 2015 Satu Korkeakallion kasvattama ja ruotsalaisen Petra Junehallin omistama leonberginkoira Namupalan Bling Smack Chap sijoittui Working-ryhmässä toiseksi, samana vuonna Hound-ryhmän kolmas oli Seija ja Jari Piipon kasvattama venäjänvinttikoira Yegorov Hotter Than July.

Muokattu 20.3.2017: Lisätty borderterrierin kuva.

Kommentoi:

Koiramme