Puruluiden kaluaminen yhä turvallisempaa koiralle

Joskus koiranomistajia arveluttaa puruluun antaminen koiralle. Ovatko ulkomaiset tuotteet varmasti salmonellavapaita? Yhä useammin ovat.

Puruluiden tuontimäärät kasvavat, mutta samanaikaisesti sekä salmonella- että enterobakteerilöydökset vähentyvät. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kerrotaan, että viime vuonna ja edellisenä vuonna ei puruluiden markkinavalvonnassa havaittu yhtään salmonellatapausta. Vielä muutama vuosi sitten salmonellan löytyminen ei ollut ollenkaan epätavallista.

Myöskään kotimaisista sivutuoterehunäytteistä ei ole aikoihin salmonellaa tavattu.

Suurin osa puruluista – eli rullalle käärityistä ja käsitellyistä tuotantoeläinten nahoista – on tuontitavaraa Aasiasta. Suomessa perinteisiä puruluita valmistaa vain yksi yritys. Euroopan laajuisessa salmonellaraportoinnissa eniten salmonellaa on löytynyt puruluista, jotka ovat peräisin Intiasta ja Thaimaasta. Enterobakteeria on löytynyt useimmin Kiinasta tuoduista tuotteista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Vain muutamaa päivää aiemmin oli uutisoitu Eviran löytäneen tutkimuksessaan 22 prosentista vuonna 2016 vähittäismyynnissä olleesta tuoreesta broilerinlihasta antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja. Barffaajien on syytä olla tarkkana antaessaan esimerkiksi raakaa kananlihaa koirilleen. Broilerinlihaan ei pidä koskea paljain käsin ja kädet ja astiat on pestävä huolellisesti ennen ruoanlaittoa.

Kommentoi:

Koiramme