Irtokoirat pelottavat Kokkolassa

Kokkolassa on viime aikoina sattunut paljon ikäviä kohtaamisia lenkkeilijöiden ja koirien kesken. Vakava tapaus sattui tammikuun alussa, kun kytkettynä ollut saksanpaimenkoira pääsi puremaan vastaantulevaa naista kasvoihin ja käteen. Koiranomistaja ei jäänyt edes paikalle selvittämään asiaa.

Kuva: Tapio Eerola

Vieras irti juokseva koira voi pelottaa vastaantulijoita, vaikka olisikin ystävällinen. (Kuva: Tapio Eerola)

Koiran tulee järjestyslain mukaan olla kaikissa tilanteissa omistajansa tai haltijansa valvonnassa ja hallittavissa. Taajamassa on koiran haltijan pidettävä koira kytkettynä. Maastossa on metsästyslain mukaan maaliskuun ensimmäisestä päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Ilman maanomistajan lupaa ei koiraa saa pitää irti toisen alueella.

Koirantaluttajan on pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse esimerkiksi kuntopolulle eikä yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle. Tämä ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta, kuten koirapuistoja.

Kokkolassa koiranomistajat ovat viime aikoina rikkoneet järjestyslakia useasti. Lenkkeilijät kertovat, että kyse ei enää ole yksittäistapauksista, vaan koiranomistajien välinpitämättömyydestä. Erityisen paha tilanne on Koivistontien sorakuoppien ympäristössä.

Osa koiranomistajista ei piittaa säännöistä vaan antavat koiriensa juosta joko vapaana tai pitävät niitä niin pitkässä hihnassa, että ne ulottuvat vastaantulijan luokse. Tämä pilaa monen lenkki-ilon ja aiheuttaa suoranaisia vaaratilanteita. Monasti on koiranomistajalla vaikeuksia saada koiraansa tottelemaan käskyjä, eivätkä kaikki kykene edes fyysisesti hallitsemaan suurikokoisia koiriaan. Jos suuri koira juoksee irrallaan suoraan päin vastaantulijaa ja hyppii tätä vasten, voi sattua pahoja vahinkoja vaikka koira olisi ystävällinenkin. Puhumattakaan jos irrallaan olevia koiria on kahden tai kolmen lauma.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskipohjalainen.

Kommentoi:

Koiramme