Hyvinvointilaki valmiiksi ensi vuonna?

Eläinten hyvinvointilaki lähtee uudelle lausuntokierrokselle ja se tulee eduskunnan päätettäväksi tällä tietoa ensi vuonna, kerrotaan maatalousministeriöstä.

Eläinten hyvinvointilakia on valmisteltu kymmenkunta vuotta. Viime vaalikaudella ehdotus saatiin valmiiksi ja tuotiin eduskuntaankin vuonna 2018. Laki oli kuitenkin sidottu sote- ja maakuntauudistukseen. Viimemainittua ei sitten saatukaan valmiiksi ja eläinten hyvinvointilakikin joutui jäämään odottamaan.

Näillä näkymin hallituksen esitys laiksi annetaan eduskunnalle vasta vuonna 2021. Siihen mennessä valmiiseen lakiesitykseen ehditään tehdä eläinsuojeluvalvontaa koskevat muutokset. Viime vaalikauden lakiesityksessä valvonta oli tarkoitus antaa maakuntien tehtäväksi. Nyt tästä ajatuksesta ollaan luopumassa.

Tämän vuoden aikana lakia kirjoitetaan muutamilta muiltakin osin uusiksi. Hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa eläinten verkkokaupan tiukempi sääntely sekä eläinlääkäreiden ilmoitusvelvollisuus lemmikkieläimille perinnöllisten vikojen ja sairauksien takia tehdyistä leikkauksista. Mitä vikoja ja sairauksia viimemainittu tarkalleen ottaen tulee pitämään sisällään, ei ole vielä selvillä. Tiettävästi tarkoitus on puuttua lyhytkuonoisille koira- ja kissaroduille tehtäviin operaatioihin.

Lain uudesta aikataulusta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Kommentoi:

Koiramme