Kaikki koirat viranomaisrekisteriin vuoden 2023 alkuun mennessä

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa saada kaikki koirat viranomaisrekisteriin vuoteen 2023 alkuun mennessä. Tämä edellyttää myös koirien pakollista tunnistusmerkintää.  

Ministeriö on juuri lähettänyt lausunnolle tuoreen asetusluonnoksen, jolla velvoitetaan koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröimiseen viranomaisrekisteriin.

Uuden rekisterin kilpailutus, kehitystyö ja käyttöönotto vaatii vielä aikaa, ministeriö tiedottaa. Virallinen rekisterinpitäjä on Ruokavirasto, joka kilpailuttaa hankkeen etsiessään sopivaa tahoa viranomaista avustavaan rooliin. Rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 alkuun mennessä.

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on jo säädetty pakolliseksi suurimmassa osassa EU:n jäsenvaltioita. Suomessa koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on tällä hetkellä vapaaehtoista. Kennelliiton arvion mukaan Suomessa on ainakin 800000 koiraa, joista suurin osa puhdasrotuisia ja Kennelliiton rekisterissä.

Koirien pakollisella tunnistusmerkinnällä ja rekisteröinnillä pyritään ennen kaikkea ehkäisemään pentutehtailua ja laitonta maahantuontia sekä helpottamaan irrallaan tavattujen koirien palauttamista.

Kommentoi:

Koiramme