Musta-hopea väri sallituksi suursnautserille

Suursnautsereita on kahta värimuunnosta, musta ja pippuri-suola (harmaa). Silloin tällöin kuitenkin syntyy musta-hopeita pentuja, ja niitä on pyritty myös tarkoituksella kasvattamaan etenkin itäisen Euroopan maissa, Baltian maissa sekä Yhdysvalloissa.

Jo vuonna 2018 saksalaisen pinseri-snautseriyhdistyksen paikallisosasto salli musta-hopeanväristen suursnautsereiden esittämisen ja erillisen arvostelemisen näyttelyssään, mutta ei varsinaiseen näyttelyyn osallistumista. Yhdistyksen verkkosivuilla tiedotettiin tästä mainiten myös, että ”koska joissain maissa tätä väriä jo nähdään näyttelyissä, ei hallitus jätä huomioimatta osallistumispyyntöjä. Missään olosuhteissa toinen maa ei saa hakea tämän värin tunnustamista, koska se tarkoittaisi rotumääritelmän siirtämistä toisiin käsiin”.

Nyt Saksan kennelliitto VDH ehdottaa FCI:lle musta-hopean lisäämistä suursnautserin rotumääritelmään kahden muun värin ohelle. Muutos astuu voimaan heinäkuun alussa. Sertin ja CACIBin jako tulee olemaan kuten kääpiösnautsereilla, kukin värimuunnos kilpailee yhdestä per sukupuoli.

Kääpiösnautserin rotumääritelmä sanoo ihanteellisesta musta-hopea -väristä, että koiran peitin- ja aluskarvat ovat mustat; valkoiset merkit ovat silmien yläpuolella, poskissa, parrassa, kaulassa, rinnan etuosassa kaksi erillistä kolmiota, välikämmenissä, käpälissä, takaraajojen sisäpuolella ja peräpeilissä. Otsan, niskan ja korvien ulkopuolen tulee olla peitinkarvan tavoin mustat.

Snautseriroduista suosituin meillä on kääpiösnautseri, joita rekisteröidään noin 800 yksilöä vuosittain. Suosituin värimuunnos neljästä mahdollisesta on musta-hopea noin 300 pennulla. Keskikokoista muunnosta, snautseria rekisteröidään vuosittain alle sata, suositumpi väri kahdesta on pippuri-suola, mustia rekisteröidään vain parikymmentä. Mustia suursnautsereita meillä rekisteröidään vuosittain sadan molemmin puolin, p&s -värisiä alle kymmenen, joinain vuosina ei yhtään.

Kuva: Daniela Elke

Kuvien koirat on kasvattanut Alexander Timofeev, ja ne omistaa saksalainen Daniela Elke. (Kuva: Daniela Elke)

Kommentoi:

Koiramme