Uusi laki romahduttaa lyttykuonojen kasvattamisen Britanniassa?

Mopsin, ranskan- ja englanninbulldoggin kasvattaja voi joutua raastupaan Britanniassa. Siellä voidaan asettaa lyhytkuonoisten rotujen kasvattaja syytteeseen lainsäädännön mukaan lokakuusta alkaen, mikäli hän kasvattaa sairaita koiria. Kyseeseen tulevat muun muassa kingcharlesinspanielin, englannin- ja ranskanbulldoggin sekä mopsin kasvattajat.

Lain valmistelua nopeutettiin, sillä lyhytkuonoisten rotujen suosio on Britanniassa kiihtynyt vuosi vuodelta, eikä vähiten siksi, että monilla suosituilla julkkiksilla on sellaisia koiria. Säädökset laadittiin ympäristöministeri Michael Goven ohjeiden mukaan.

Näiden koirien söpö ulkonäkö saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia  ja muita terveysongelmia, jotka voivat tehdä koiran elämästä kurjaa ja kivuliasta.

Andy Howarth, joka johtaa lemmikkieläinten hyvinvointia valvovaa osastoa, kertoi äskettäin pidetylle eläinlääketieteelliselle konferenssille, että lain tarkoituksena on johtaa syytteeseenpanoon. Hän oli konferenssissa sanonut muun muassa: ”Saamme todisteita, kun joku kasvattaja asetetaan syytteeseen. Toivottavasti – enkä tarkoita tätä millään pahalla – se tapahtuu ja sitten näemme, mitä vaikutuksia sillä tulee olemaan.", kerrottiin The Times -lehdessä.

Lokakuussa voimaan tulevassa säädöstössä sanotaan: "Koiria ei saa käyttää jalostukseen, jos voidaan kohtuudella odottaa, että sen genotyypin, fenotyypin tai terveyden perusteella lisääntymisellä voi olla haittavaikutusta sen omaan tai sen jälkeläisten terveyteen tai hyvinvointiin. "

Ranskanbulldoggit ovat Briteissä suosionsa huipulla. Englannin Kennelklubi (KC) rekisteröi viime vuonna peräti 30887 ranskanbulldoggia, mikä on lähes 44 prosenttia enemmän, kuin vuonna 2016.

Lähde: The Kennel Club

Joidenkin suosituimpien koirarotujen rekisteröintimääriä Brittein Saarilla. (Lähde: The Kennel Club)

Dogs Today-lehden toimittaja Beverley Cuddy sanoi The Times -lehdelle: "Tulevaisuudessa kuka tahansa, joka tietoisesti kasvattaa koiria, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa pelkästään voidakseen hengittää tai syödä, nähdään rikollisena.”

"Löytökoiratarhat ja niin sanotut rescue-koirien keskukset ovat täynnä ranskanbulldoggeja, mopseja sekä muita lyhytkuonoisia rotuja, joilla on sellaisia synnynnäisiä vikoja, joita niiden omistajilla ei ole varaa hoidattaa. Ihmiset eivät pentua hankkiessaan oleta tarvitsevansa viittä tuhatta puntaa leikkaukseen antaakseen koiralleen kunnolliset hengitystiet. "

Hän ja monet muut kuitenkin pelkäävät, että uusi laki johtaa ainoastaan pentujen tuottamiseen ulkomailta sen sijaan, että niitä kasvatettaisiin Brittein saarilla. Asiantuntijoiden toiveena onkin, että lakia vahvistettaisiin kieltämällä kokonaan koiranpentujen myynti lemmikkikaupoissa, ja niin sanottuja pentudiilereitä valvottaisiin tarkemmin.

Gudrun Ravetz Britannian eläinlääkäriyhdistyksestä sanoi lehdessä, että "Uudet säännöt ovat merkittävä edistysaskel vain taloudellisen voiton perässä toimivien kasvattajien torjumiseksi. Kasvattajille annetaan nyt laillinen velvollisuus  asettaa etusijalle pentujen geneettinen terveys."

Lähde: The Times

Kommentoi:

Koiramme