Unkari turvaa omia koirarotujaan lain avulla

Mikä on koirarotujen tulevaisuus? Kehittyykö kaikista koirista ihmis- ja koirasosiaalisia seurasessejä? Unkari yrittää säilyttää omien rotujen alkuperäiset ominaisuudet.

Unkarinpaimenkoirat-lehdessä 1/2017 on Riikka Maijasen käännös A Magyar Idok-lehden artikkelista, jonka on kirjoittanut Gabor Baranyai.

Unkarissa on keskusteltu maan perinteisten koirarotujen tulevaisuudesta. Koirien paimennus- ja metsästyskäyttö on vähentynyt. Alkuperäisissä tehtävissä äänekkyys, vartiointi- ja suojeluvietti sekä itsenäisyys olivat hyödyksi, mutta kaupunkikoirien pitäisi olla ihmis- ja koirasosiaalisia, vähemmän liikkuvia ja kestää yksinoloa. Aivojakaan ei tarvitse käyttää yhtä aktiivisesti kuin paimennuksessa tai metsällä. Voidaanko joistakin alkuperäisistä ominaisuuksista luopua menettämättä koko rotua? Voiko ja pitääkö unkarilaiset rodut museoida tarkasti tietynlaisiksi?

Unkari sääti viime vuonna lain perinteisten unkarilaisten koirarotujen säilyttämiseksi. Unkarin parlamentin ja hallituksen kansallismielisyys on viime vuosina herättänyt huolta Euroopan Unionissa ja muissa jäsenmaissa; kenties lain säätäminen unkarilaisten koirarotujen korostamiseksi on osa valtion kansallismielistä linjaa?

Unkarilaisia koirarotuja on yhdeksän: paimenkoirat pumi, puli ja mudi, alue- ja laumanvartijat kuvasz ja komondor, metsästyskoirat lyhyt- ja karkeakarvainen vizsla ja kopo sekä unkarinvinttikoira eli magyar agar. Näiden lisäksi on kolme rotua, joita ei kansainvälisesti vielä tunnusteta: matalajalkainen kopo, laumanvartijoihin lukeutuva kalibakutya eli gyimesinvuoristokoira sekä neljäs unkarilainen paimenkoira sinka.

Unkarin valtio on nyt perustanut geenipankin ja aloittanut hankkeen kaikkien näiden 12 rodun vahvistamiseksi ja säilyttämiseksi. Jos jonkin rodun alkuperäiset ominaisuudet ovat heikentyneet, ne pyritään palauttamaan. Valtio on ilmoittanut tukevansa tätä hanketta myös taloudellisesti ja hankkeelle varataan aikaa ainakin yksi vuosikymmen. Paikallisten asiantuntijoiden mukaan nykyisestä unkarilaisten rotujen kannasta vain murto-osaa käytetään enää alkuperäisiin tehtäviin.

Kaksi käytännön muutosta Unkari on jo tehnytkin. Tämän vuoden syksystä alkaen sallitaan aiemmin kiellettynä ollut ajometsästys unkarinvinttikoirilla. Kaikki unkarilaiset rodut myös jaetaan eri kansallispuistojen hallinnon alaisuuteen. Pustan kansallispuistot esimerkiksi saavat kukin yhden paimenkoirarodun vastuulleen.

Kommentoi:

Koiramme