Mepit kiirehtivät lakiesitystä pentutehtailun suitsimiseksi

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla lähes yksimielisesti päätöslauselman lemmikkien laittoman kaupan lopettamiseksi. Lauselma antaa meppi Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan pohjaa vaatia tiukempia toimia, mutta päätöksiin on vielä matkaa. Tärkein seuraava vaihe olisi saada komission lakiesitys.  

–Olen ihmetellyt esityksen viipymistä ja saanut selityksen, etteivät kaikki jäsenmaat halua lakeja. Nyt pitäisi kyllä kaikkien kasvattajien ja alan järjestöjen painostaa omissa jäsenmaissaan ministereitä tarttumaan tähän, että asiat etenevät, Pietikäinen sanoo.

Päätöslauselmassa vaaditaan EU:n laajuista järjestelmää lemmikkien rekisteröimiseksi, EU-tason määritelmää pentutehtailua harjoittaville tiloille, parempaa lainvalvontaa ja tiukempia rangaistuksia.

Hieman hämmentävästi suomenkielisessä tiedotteessa mainitaan, että parlamentti kannustaa ihmisiä adoptoimaan lemmikkejä niiden ostamisen sijaan. Kannanotolla viitataan Pietikäisen mukaan usein käytettyyn perusteluun, että kasvatetut pennut ovat kalliimpia. Sen vuoksi suositellaan adoptointia, etteivät ihmiset ostaisi rahasyistä eläintä, josta ei ole tarkkaa tietoa.

Maakohtaiset erot ovat tunnetusti suuret varsinkin Pohjoismaiden ja Itä- ja Etelä-Euroopan välillä. Esimerkiksi Suomen tapainen järjestäytynyt kenneltoiminta ei ole yleistä läheskään kaikissa EU-maissa.

Alkuperäisessä päätöslauselmassa on mainittu vastuullinen kasvatustoiminta, mutta lehdistötiedotteista tämä on jäänyt pois. Tarkalleen tekstissä sanotaan näin: ”… ja tiedotetaan kansalaisille … että on tärkeää ostaa ainoastaan sellaisia lemmikkieläimiä, jotka on kasvatettu, pidetty ja kaupattu vastuullisella tavalla ja ottamalla asianmukaisesti huomioon eläimen hyvinvointi”.

Kommentoi:

Koiramme