Pembrokencorgi nostaa suosiotaan USA:ssa

Ei liene yllätys, että myös Yhdysvalloissa suosituin rotu on labradorinnoutaja. Se on kantanut rekisteröidyimmän rodun viittaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1991 lähtien. Tuolloin se pudotti 23 vuotta ykkösenä olleen amerikancockerspanielin. Nyt jenkkicockeri on 28:nnella sijalla ja se alkuperäinen, englannincockeri on sijalla 50.

Viime vuonna Top10-listalle murtautui ensimmäistä kertaa welsh corgi pembroke. Sen kookkaampi veli, cardigan on sijalla 66. Yksi suurimman nousun tehneistä roduista on islanninlammaskoira, joka nousi 24 sijaa edellisvuodesta ollen nyt sijalla 132/195. Suomenlapinkoira pitää sijaa 165.

Kymmenen suosituimman rodun kärki on hyvin samantapainen kuin Euroopan maissa. Noutajat, saksanpaimenkoira, ranskanbulldoggi ja villakoirat ovat kaikkialla haluttuja rotuja. Suosituin terrieri USA:ssa on tilaston mukaan yorkshirenterrieri. Top60:een mahtuu terriereistä lisäksi westie, vehnä, skotti ja airedale.

AKC:n rekisteröintitilastossa esiintyy vain 195 rotua. Mukana on sellaisia, joita meillä ei edes tunneta ja taas meillä hyvinkin suosittuja rotuja ei esiinny lainkaan – ainakaan virallisessa yhteydessä. Vähiten rekisteröidään englanninkettukoiria, lunnikoiria ja slougheja. Azawakh on vasta jokin aika sitten hyväksytty viralliseksi roduksi Yhdysvalloissa, siksipä sekin löytyy häntäpäästä. Tusinaan vähiten rekisteröityjä rotuja mahtuu niin suomenpystykorva, cesky- ja skyenterrieri kuin pyrenettenpaimenkoirakin.

Yhdysvaltain suosituimpien rotujen listaus vuodelta 2019 löytyy AKC:n verkkosivulta. Valitettavasti lukumääriä ei tilastossa kerrota.

Suomen rekisteröintitilastoa vuodelta 2019 avataan tarkemmin Koiramme-lehden tammikuun numerossa.

Lähde. AKC

USA:n 60 suosituinta rotua 2019. (Lähde. AKC)

Kommentoi:

Koiramme