Agilityliitto talousahdingossa

Agilityliitto on säästökuurilla tappiollisen talouden vuoksi. Agilityn kilpailuohjelma ei toimi kunnolla, se on maksanut liikaa ja sen kehittäminen on lopetettu. Vuosikokous ei ole myöntänyt hallitukselle tili- ja vastuuvapautta viime vuodesta.

Agilityliiton tämän vuoden budjetti oli laadittu lähes puolen miljoonan euron suuruiseksi. Vuodesta ei ehtinyt kulua puoltakaan, kun talousarvion alijäämäksi arvioitiin yli 80000 euroa. Se pisti Agilityliitossa hälytyskellot soimaan etenkin kun jo viime vuonna liitto kirjasi yli 45000 euron alijäämän.

Agilityliiton talousongelmat tiivistyvät yhteen varsin kuvaavaan sanaan: KITU. Kyse on agilityn sähköisestä kilpailu- ja tulospalveluohjelmasta, johon liitto on satsannut noin 170000 euroa. Se on lähes kolmannes liiton koko vuosibudjetista ja yli 100000 euroa enemmän kuin mitä hankkeeseen on budjetoitu.

– KITU on suurin syy talousvaikeuksiin. Sen remontti on maksanut odotettua enemmän emmekä saaneet opetusministeriöltä siihen anomaamme erityisavustusta. Toisaalta saimme ministeriöltä yleisavustusta 30000 euroa enemmän kuin olimme budjetoineet, kertoo SAGI:n puheenjohtaja Ville Liukka.

Suuren summan lisäksi KITU on kituuttanut agilityväkeä huonon toimivuutensa vuoksi.

– KITU:sta ei ole saatu niin hyvää kuin oli tarkoitus. Nyt meillä on työryhmä, joka selvittää muun muassa kilpailevaa vaihtoehtoa. KITU:n kehitys on lopetettu eikä sen ylläpito aiheuta enää suuria kustannuksia, Liukka selvittää.

Taloustilanteensa vuoksi Agilityliitto järjesti heinäkuun alussa ylimääräisen vuosikokouksen, jossa tehtiin päätöksiä säästötoimista. Talouden sopeuttamistarpeeksi arvioitiin loppuvuodelle 73000 euroa.

Muutamasta vaihtoehdosta päätettiin toteuttaa ratkaisut, joilla säästetään toiminnasta 33000 euroa sekä henkilöstökuluista 25000 euroa. Agilityliitolla on ollut kolme ja välillä neljäkin palkattua työntekijää, mutta loppuvuosi mennään vain yhden osa-aikaisen työntekijän voimin. Töitä hoidetaan enemmän talkoilla ja ostotyövoimalla.

Jäsenseuroilta päätettiin perua tältä vuodelta lisäjäsenmaksu, joka tuo tuloja noin 23000 euroa. Myös seurojen maksamaa starttimaksua päätettiin korottaa niin, että se tuottaisi noin 8000 euroa lisää.

Ville Liukka harmittelee Agilityliiton talousahdinkoa.

– Heräsimme tilanteeseen liian myöhään. Entisten ja nykyisenkin hallitusten toimintaan ei voi olla tyytyväinen. Uudet säkäluokat olisi pitänyt saattaa voimaan vuotta myöhemmin. Nyt kiire aiheutti kohtuuttomasti kustannusten kasvua. Lajin piirissä on tehty muitakin päätöksiä ajattelematta niiden työllistävää ja kustannuksia lisäävää vaikutusta, Liukka kritisoi.

Agilityliiton talousjamaan liittyy myös erikoisia piirteitä, kuten se, että liiton hallitus ei ole saanut tämän vuoden kummassakaan vuosikokouksessa vastuuvapautta viime vuoden tileistä. Jäsenkunta on myös vaatinut erityistilintarkastusta etenkin KITU:un liittyen. Se maksaa liitolle tilintarkastuksen laajuudesta riippuen 5000–9000 euroa.

Liukka vakuuttaa, etteivät talousongelmat vaikeuta Turussa ensi vuoden syksyllä pidettävien MM-kisojen järjestelyjä.

– Olisimme selvinneet pienemmilläkin säästöillä, mutta emme halua lähteä MM-kisavuoteen kassa tyhjänä, vaan hankimme ensi vuodeksi taloudellista puskuria.

Kommentoi:

Koiramme