Ensimmäinen viestimitali sulanmaan EM-kisoista

Suomalaiset valjakkourheilijat olivat kovassa iskussa Ruotsissa käydyissä sulanmaan lajien EM-kilpailuissa. Kotiintuomisina oli 12 mitalia, neljä kultaa, kaksi hopeaa, joista toinen oli Suomen ensimmäinen viestimitali, ja kuusi pronssia.

Kilpailut käytiin Etelä-Ruotsissa Kalmarin läänissä sijaitsevassa Nybrossa 24.–28. lokakuuta. 

Kansainvälisen valjakkourheilijoitten liiton IFSS:n arvokilpailuihin lähti Suomesta ennätyssuuri maajoukkue. Kilpailijoita oli 34 ja startteja kertyi 43. Yhteensä kilpailuun osallistui 391 urheilijaa ja 21 viestijoukkuetta 21 eri maata. Mestaruusluokkia oli 27.

Kuva: Kjell Ek

Pronssille ajanut Vesa-Pekka Lehtomäki selvitti enemmän ja vähemmän tiukat kurvit mallikkaasti. (Kuva: Kjell Ek)

Suomalaisten menestystä osattiin odottaa, mutta viestimitali oli todellinen huipputulos. Suomella on ollut useana vuotena täysin iskukykyinen viestijoukkue, mutta mitaleille ei ole ylletty. 

– Näissä kilpailuissa tarvitaan aina myös tuuria, ja onni oli nyt puolellamme, kertoo joukkueenjohtaja Jukka Ihalainen.

Kokonaismitalitilastossa Suomi sijoittui toiseksi Norjan jälkeen. 

Kultaa saivat ylivoimaisilla suorituksilla Marika Tiiperi naisten koirajuoksun veteraaniluokasta ja Aliina Mäkinen junioriluokasta sekä Jaakko Pitkänen neljän koiran kärryluokasta ja Erkki Bürkland kuuden koiran kärryluokasta. Toisen hopeamitalin toi Tuomas Notko yhden koiran kärryluokasta.

Pronssille ylsivät Maria Viitahalme veteraaninaisten pyöräluokassa ja Lotta Ahlström junioriluokassa, Aliina Mäkinen koirajuoksussa, Vesa-Pekka Lehtomäki kahdeksan koiran kärryluokassa, Susanna Bürkland neljän koiran kärryluokassa ja Vesa-Pekka Jurvelin kahden koiran kärryluokassa.

Kuva: Kjell Ek

Juniorien koirajuoksussa Suomi nappasi kaksi mitalia. Aliina Mäkinen voitti ja Lotta Ahlström (kuvassa) oli terrierinsä kanssa kolmas. (Kuva: Kjell Ek)

Viestijoukkueessa kilpailivat Ari Rastas koirajuoksuosuudella, Tuomas Notko yhden koiran kärryosuudella ja Matti Laaksonen koirapyöräilyosuudella.

– Yhteishenki oli huipussaan ja lisäksi sää suosi. Lauantaille luvattu lumisadekin kiersi juuri kilpailualueen, Ihalainen kertoo.

Seuraavat EM-kilpailut käydään talvella Ranskassa. Sulanmaan MM-kilpailut ovat puolestaan ensi syksynä Latviassa.

Kjell Ek

Susanna Bürkland sai valjakkonsa juoksemaan toisen päivän kilpailussa 15 sekuntia nopeammin kuin aloituskilpailussa ja nousi kovan kirin ansiosta pronssille. (Kjell Ek)

 

Kommentoi:

Koiramme