Helle uhkana Hollannissa, kaksi agility-joukkuetta finaaliin

Ennätyksellisen kuuma sää oli keskeyttää Agility European Open -kilpailut Hollannissa. Järjestäjien oli pakko aloittaa kilpailut jo torstai-iltana. Lähes 40 asteeseen perjantaina noussut lämpötila osoitti, että ratkaisu oli oikea.

Joukkuekilpailun karsinnat aikaistettiin niin, että radat oli suoritettu perjantaina puoleen päivään mennessä. Suomen kahdeksasta joukkueesta finaaliin selvisi tulosten lopulta valmistuttua yksi medi- ja yksi maksijoukkue.  

Lämpötilan ennustetaan laskevan noin 30 asteeseen lauantaiksi, jolloin vuorossa ovat yksilökilpailujen karsinnat. Sunnuntain finaalipäiväksi on luvattu jopa hieman sadetta.

Arvostetut EO-kilpailut käydään heinäkuun 25.–28. päivinä Hollannin itäpuolella Arnhemissa. Osallistujia on yli 800, mikä on tiettävästi ennätys kilpailun historiassa.

Kuva: Jukka Pätynen

Lauantaina kilpailuvuorossa on kaksi yksilökilpailun karsintarataa. Kati Immonen ja Ice ovat hallitsevia hallikisojen Suomenmestareita, ja parin tulostaso on ollut kansainvälisillä kentilläkin mallikasta. (Kuva: Jukka Pätynen)

Hattulan rally-toko peruttu

Suomessakin on jouduttu tekemään muutoksia kokeiden ja kilpailujen ohjelmiin. Heinäkuun viimeinen viikonloppu on ennusteiden mukaan kesän kuumin. Hattulaan lauantaille 27. heinäkuuta ilmoitettu Etelä-Hämeen kennelkerhon rally-toko-kilpailu peruttiin kokonaan ylituomarin torstaina tekemällä päätöksellä. Lämpötilan ennustettiin nousevan yli 30 asteen. Lisäksi kilpailupaikkana olisi ollut suojaisa hiekkakenttä, jonne tuulee vähän.

Yhteensä päivän kilpailuihin olisi tullut täysi määrä osallistujia, 60. – Mitä minä olen kuullut, osallistujat pitivät päätöstä oikeana, mutta toki pahoittelivat asiaa, myös järjestäjien puolesta, kertoo Leena Raunistola.

Kerho pitää palaverin lauantaina ja miettii uuden kokeen järjestämistä syksyllä. Leena ei tiedä, että kerho olisi aiemmin joutunut perumaan kokeita. – Viime vuonna oli samantapainen sää ja kilpailu järjestettiin, mutta olot olivat kyllä melko kuumat. Tuomareillakin oli märkiä pyyheliinoja olkapäillään.

Tampereella juostaan lujaa ja lyhyesti

Tampereella on viikonloppuna sekä isot agility-kilpailut että vinttikoirien ratakilpailut. Ylöjärven Koirakerhon agilitykilpailut ovat Teivon raviradalla ja kolmen päivän aikana nähdään noin 1500 suoritusta. Helle otetaan tarkasti huomioon, ja kilpailut aloitetaan aamukahdeksalta.

Yleisesti kuumuus ei ole sellainen haitta agilityssä kuin joissakin muissa lajeissa. – Suoritukset kestävät hyvin lyhyen aikaa, juuri äsken rata kesti 34 sekuntia. Lämmittelyssä ja jäähdyttelyssä on tietenkin oltava tarkkana, kertoo Taina Helin.

Kaupin vinttikoiraradalla helle on myös aikaistanut aikatauluja. Radalla juostaan lauantaina jo yhdeksästä alkaen mestaruuksista, kun ohjelmassa ovat Whippet-Harrastajien ja SICin ratamestaruudet sekä pidetään kaikkien rotujen erikoiskilpailu. – Alun perin kilpailujen piti alkaa puolilta päivin, mutta tällainen aikataulujen rukkaaminen on tavallista, kertoo Maija Salovaara.

Paikalle odotetaan noin sataa koiraa. – Joitakin peruutuksia on tullut, mutta näin on aina eivätkä ne liity niinkään säähän.

Maija ei muista, että juoksuja olisi koskaan jouduttu perumaan helteen vuoksi. – Lisäksi meillä on aina sääntöjen mukaan eläinlääkäri paikalla ja koirat tarkastetaan ennen jokaista starttia.

Hakuradalle kannetaan vettä

Vesi on ehdoton elementti lauantaisissa palveluskoirien hakukokeissa Kärkölässä. SPL-Kärkölän kokeeseen tulee kahdeksan koirakkoa, joista suurin osa vaativaan ja raskaaseen voittajaluokkaan. Töitä on tehty paljon olojen helpottamiseksi. – Otimme toisen tuomarin nopeuttamaan aikataulua. Lisäksi lyhensimme hieman rataa ja helpotimme piilojen paikkoja, Tiina Salomäki listaa.

Koe aloitetaan maastoradalta. Tiina on arvioinut, että ensimmäiset kolme neljä koiraa ovat olleet radalla jo kymmeneen mennessä. – Tänään tuohon aikaan oli 22 astetta lämmintä eli ihan normaali.

Kilpailijoita on muistutettu toisenkin kerran varamaan riittävästi juotavaa itselleen ja koiralleen. Esineruudun talkoolaisilla on mukanaan varalta 50 litran vesikanistereita, sillä ”aina kuitenkin joltakulta loppuu oma vesi”. Viilennysalustoja Tiina on vinkannut tekemään vaikka kotikonstein kastelemalla pyyheliinoja ja viemällä ne pakkaseen yöksi. Maastoradalla on onneksi hyvät koiraparkit autoille auringolta suojassa.

– Kentällä on tietenkin kuuma, mutta suoritukset kestävät kahdeksan minuuttia ja vieressä on matonpesupaikka, jossa voi käydä viilentämässä koiraa tarvittaessa. 30 vuoden kokemuksesta olen oppinut aika monta konstia selvitä erilaisissa oloissa.

Salossa hikoillaan metsissä

Ehkä kovimmat olot viikonlopun kokeissa ovat Salossa metsästyskoirien jäljestämiskokeissa. Lämmintä on luvattu hurjat 33–34 astetta. – Varsin tietoinen olen ennusteista, Riikka Tetri naurahtaa hellekysymystä.

Koe on täynnä ja osallistujia on kuuden tuomarin kokeessa 36. Muutamia peruutuksia on tullut sään vuoksi, mutta tilalle on saatu jonosta uusia. Oloja on käyty huolella läpi ja tehty joitakin muutoksia. Kokeessa saa muun muassa juottaa koiraa tuomarin luvalla ilman vähennyksiä. Jäljet arvotaan lauantaina, mikä nopeuttaa aloitusta sunnuntaina.

Tällä kertaa startteja ei kuitenkaan voida aikaistaa enempää, sillä kultaistennoutajien mestaruuskilpailuun tulee osallistujia myös varsin kaukaa. – Viime vuonna koe oli samoihin aikoihin ja hellesäässä. Taisin herätä kolmelta yöllä ja ensimmäiset startit olivat viiden kuuden aikaan, Riikka muistelee.

Mejässä jokainen joutuu metsään useamman kerran, joten viikonloppu on takuuvarmasti hikinen alusta loppuun kaikille mukanaoleville. Tuomarit esimerkiksi kävelevät kukin kuuden osallistujan perässä koko matkan, jota voittajaluokassa kertyy yli kilometrin. Keskimäärin suoritus kestää puolisen tuntia.

Riikka ei tiedä Suomessa perutun mejä-kokeita, mutta oli juuri lukenut, että Ruotsissa oli peruttu ainakin yksi noutajien koe. – Peruutukset ovat aina hankalia. Suomessa on lyhyt kesä eikä viikonloppuja tahdo riittää hyvässäkään säässä.

 

Kommentoi:

Koiramme