Lumikato vesittää harmittavasti valjakkolajien SM-kisoja  

Rekikoirien SM-käyttökoe Lopella tammikuun lopussa joudutaan ajamaan kärryillä ja lisäksi koe on vain yksipäiväinen huolimatta ilmoittautumisajan jatkamisesta. Lopulta kokeeseen ilmoitettiin kolmisenkymmentä koiraa.

– Vähemmän kuin tavallisesti, mutta viimeisenä iltana tuli kymmenkunta koiraa lisää. Mukana on sekä siperianhuskyja että samojedinkoiria, kertoo rekikoirakokeen koetoimitsija Mari Heinonen.

Uhkana on vielä maaston jäätyminen, mutta sääennusteet lupaavat lämpötilan pysyttelevän plussan puolella eikä runsaita sateitakaan ole tiedossa.

Rekikoirien SM-kilpailuista sprinttimatkat sen sijaan jouduttiin perumaan Jämijärveltä. Ajankohta olisi ollut helmikuun ensimmäinen viikonloppu. Mahdollisesti kilpailu käydään myöhemmin Rautavaaralla.

Hämeenlinnassa tukalaa

Huonolta näyttää myös palveluskoirien SM-sprinttihiihtojen tilanne. Kilpailut pitäisi järjestää Hämeenlinnassa helmikuun 8. päivänä. Järjestävä yhdistys Hämeenlinnan Kennelkerho on ilmoittanut odottavansa 28. tammikuuta saakka pakkassäätä latupohjien lumetusta varten.

Säässä ei kuitenkaan ole luvassa muutoksia lähimmän viikon kuluessa. Yhtä huonoa talvea Hämeenlinnassa ei muisteta olleen koskaan.

Lieksassa lunta riittävästi

Itä- ja Pohjois-Suomessa lunta on jopa hyvin, tosin sää on ollut selvästi tavanomaista lämpimämpi. Lieksassa järjestetään rekikoirien keskipitkien matkojen SM-kilpailut helmikuun puolivälissä. – Lumitilanne on kohtalainen, mutta lisäsateet eivät olisi pahitteeksi, kertoo ilmoittautumisten vastaanottaja Marja-Liisa Kiuru.

Ilmoittautumisaikaa jouduttiin myös Lieksassa pidentämään, koska valjakoita oli tulossa liian vähän SM-tittelien jakamista varten. Kennelliiton säännöt edellyttävät vähintään kuutta valjakkoa roduittain. – Onneksi tuli muutama lisää vielä eilen maanantai-iltana, Kiuru sanoo tyytyväisenä.

SM-kilpailu saadaan neljän valjakon luokkaan sekä siperialaisille, joita on mukana kuusi valjakkoa, sekä alaskanmalamuuteille, joita on ilmoitettu kahdeksan valjakkoa. Kymmenen valjakon luokkaan sen sijaan tuli vain kolme siperianhuskykilpailijaa. – Meillä on myös kuuden valjakon koe, mutta SM-koe tälle valjakkomäärälle on tarkoitus järjestää Kuusamossa maaliskuussa, Kiuru sanoo.

Yhteensä Lieksaan on ilmoittautunut 36 valjakkoa. 

Pitkien matkojen SM-kilpailut käydään Sodankylässä maaliskuun lopussa.

Kommentoi:

Koiramme