Pekko uusi mestaruuden

Kennelliiton kolmas kotimaisten rotujen suomenmestaruuskisa, karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu käytiin Pohjois-Hämeen kennelpiirin alueella 18.–19. marraskuuta. Voittoon nousi lauantain 92,5 pisteteen tuloksella viime vuoden mestari Pekko, jonka omistaa Eino Huovinen Kaavilta.

– Ei kahta ilman kolmatta, vuoden päästä uudestaan, hyväntuulinen Huovinen leukaili. – Eihän tämä minun ansioitani ole, vaan Pekko onnistui. On se tosissaan hyvä sesse, eikä sillä juuri huonoja päiviä ole, mestarin omistaja jatkoi.

Huovinen kertoi, ettei mitään erikoisia valmisteluita Kaavilla ole tehty – koiran kanssa on lenkkeilty, se on saanut hyvää ruokaa ja riittävästi lepoa.

Toiseksi tuli ilmajokisen Ilkka Perälän omistama Karpaasin Urpo. Kaksikko osallistui mestaruusotteluun ensimmäistä kertaa ja Urpo on Perälän ensimmäinen karhukoira. Matkassa oli hieman epäonnea, sillä Urpon maastoon sattui tulemaan ulkoilijoita juuri löytöhaukun aikaan.

– Löytöhaukku vähän karkasi, sillä kaksi maastossa pyöräilevää henkilöä pysähtyi katsomaan harvan puuston seasta näkyviä hirviä ja koiraa, Perälä totesi.

Kolmanneksi taas sijoittui varsinainen mustien koirien mestaruusotteluiden konkari, Juha Tammi Toijalasta. Hänelle Oriveden ottelu oli jo 11. suomenmestaruuskisa ja Vihtori neljäs koira, jolla Tammi mestaruuksia havitteli.

Ottelun ylituomarina toimi Jorma Tahkola, joka totesi tulostason olleen suurin piirtein toivotunlainen. – Tietysti aina toivoisi, että niitä huippuonnistumisia tulisi enemmän, mutta siellä on hirvi ja koira metsässä ja tällä kertaa oli vähän muutakin. Jollakin karkasi löytöhaukku, mikä vaikutti kisaan ehkä jopa ratkaisevasti, Tahkola pohti.

Kostean syksyn jälkeen koepäiville sattui pakkaskeli ja lauantaina tuuli oli navakka, mutta ylituomari totesi, ettei keli kuitenkaan ollut koirille liian kova. – Annan ottelulle ihan kympin arvosanan, ylituomari myhäili.

Eräjärvellä sijaitseva vanha maatila Einon Tupa oli ottelun keskuspaikaksi mitä mainioin: sopivankokoinen, maanläheinen ilman turhaa prameutta ja maastoihin nähden sopivalla etäisyydellä. Järjestäjänä toimivat yhteisvoimin Mäntän Seudun Koirakerho ja Hämeen Pystykorvakerho. Ottelutoimikunnan puheenjohtajana oli Mika Liehu.

Tulokset

Huom! Tulokset korjattu saatesanoin 24.11.2022

Valitettavasti julkaistuihin tuloksiin tuli muutos. Ylituomarin havaittua kokeen päättymisen jälkeen sääntöjen vastaisen virheen Karpaasin Urpon seuraamisen pisteytyksessä. Maastokorteissa oli eri pisteet seuraamisen kohdalla, jota ei oltu huomattu kirjaamisen yhteydessä ja todella valitettava inhimillinen virhe pääsi syntymään.

Ylituomari Jorma Tahkola sekä sihteeri Tero Savilahti ovat harmissaan ja pahoittelevat syvästi kaikille osapuolille aiheutunutta harmia.

1. M-22 M-21 Pekko FI40892/17 92,5p 86p Om, Eino Huovinen, Kaavi

2. Rajakiron Vihtori 91p 6,5p Om, Juha Tammi, Toijala

3. Vihantin Wikke 90,5p 81,5p Om, Antti Peltola, Kouvola

4. Karpaasin Urpo 90,5p 56,5 Om, Ilkka Perälä, Ilmajoki

5. Tuuttikorven Roope 85,5p 11p Om. Ari Haataja, Kuusamo

6. Punkkikorven Milla 83p 35p Om. Hannu ja Risto Tiivola, Yli-Kiiminki

7. Mossinpään Repu 76p 12,5p om. Niina ja Mauno Seppänen, Suomussalmi

8. Kipinäkallion Rokka 67,5p 33,5p om. Asko Seppänen, Suomussalmi

9. Piitu FI40896/17 64,5p 14p om. Pasi ja Tomi Kallinen, Liperi

10. Jämäkän Kipinä 57p 11p Om Rainer Parhiala ja Taru Sulku, Saarijärvi

11. Kuartlammin Adonis 44p 36,5p Om. Eero Penttinen, Juva

12. Hirviparoonin Nowa 38p 32p Om. Pasi ja Rami Ahola, Parkano

13. Täysiajan Lulu 37,5p 32,5p Om. Timo Aapro, Hamina

14. Hokatar Iku-Tiera 36p 11p Om. Teuvo Piiroinen, Lappeenranta

Ottelussa toisen päivän tulos ratkaisee järjestyksen, jos kahdella koiralla paremman päivän tulos on sama.

(20.11.2022 julkaistussa uutisessa neljän kärki oli virheellisesti seuraava: 1. M-22 M-21 Pekko FI40892/17 92,5 p; 2. Karpaasin Urpo 91,5 p; 3. Rajakiron Vihtori 91 p; 4. Vihantin Wikke 90,5 p.)

Kommentoi:

Koiramme