Metsästäjille aletaan maksaa korvauksia virka-avusta

Poliisi ryhtyy maksamaan riistanhoitoyhdistyksille korvausta SRVA-virka-avusta eli suurpetojen karkotuksista ja lopetuksista sekä loukkaantuneiden villisikojen lopetuksesta.

Metsästäjille aiheutuu vapaaehtoistyöstä muun muassa matkakustannuksia. Tehtävät voivat olla pitkäkestoisia ja vaarallisia sekä osua yhtä lailla pyhään kuin arkeen. Vaarallisten tehtävien korvauksista on keskusteltu jo vuosia. Poliisihallitus saa uudistetun sopimuksen luonnoksen valmiiksi lähiviikkoina.

Korvaus on tulossa uusiin suurriistan virka-aputehtävien (SRVA) sopimuksiin, joita poliisi tarjoaa riistanhoitoyhdistyksille vielä kevään aikana. Korvaukseksi on suunniteltu 400 euroa tehtävää kohti. Summa on sama kuin se, mitä Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle (Vapepa) on maksettu kadonneen henkilön etsinnästä. Riistanhoitoyhdistys päättää itse, mitä se tekee saamallaan korvauksella.

Tällä hetkellä poliisi ei maksa metsästäjiltä saamastaan virka-avusta. Rahallista korvausta ei jatkossakaan makseta tavanomaisemmista SRVA-tehtävistä, kuten loukkaantuneiden hirvieläinten lopettamisesta. Niiden ruhot kuitenkin jäävät riistanhoitoyhdistyksen käyttöön.

Suurpedot kuuluvat valtiolle ja niiden ruhot on lähetettävä tutkittaviksi. Loukkaantuneet villisiat puolestaan ovat mukana SRVA-sopimuksessa vaarallisuutensa vuoksi.

Suurpetotehtävistä suurin osa koskee susia. Niitä poliisi määrä vuosittain lopetettavaksi noin kymmenen. Karkotustehtäviä on enemmän, mutta niistä ei ole tarkkaa tilastotietoa.

Susipolitiikka on aiheuttanut lakkoilumielialaa SRVA-virka-apua antavien metsästäjien joukossa. Pohjois-Karjalassa viime keväänä parinkin riistanhoitoyhdistyksen SRVA-apu oli tauolla ja virka-apulakkoa on väläytelty viimeksi Satakunnassa sen jälkeen kun poikkeuslupia susien kaatamiseen ei ole saatu.

Lähde: verkkouutiset.fi

 

Kommentoi:

Koiramme