Villisikakohtaamiset lisääntyneet Ruotsissa

Naapurimaassamme kuolee tai loukkaantuu vuosittain yli sata koiraa kohdattuaan villisian, kertovat Agria Eläinvakuutuksen tilastot. Agrian tilastojen mukaan viime vuonna 160 ruotsalaiskoiraa käytettiin eläinlääkärillä villisian kohtaamisen jäljiltä. Nousua on edellisvuodesta 23 prosenttia. Harva metsässä liikkuja kuitenkaan koskaan kohtaa villisikaa, sillä ne ovat arkoja eläimiä ja suojautuvat hyvin.

Villisikanaaras voi painaa yli sata kiloa, aikuinen uros eli karju voi painaa emakkoon nähden jopa kolminkertaisesti. On epätavallista, että villisika hyökkää ihmisen tai koiran kimppuun, jollei sitä suorastaan provosoida siihen. Mutta jos sika kokee itsensä uhatuksi tai koira lähtee sitä jahtaamaan, kasvaa hyökkäysriski. Vaarassa ovat myös loukkaantuneita hirvieläimiä jäljestävät koirat.

Villisikojen arvellaan porsineen Suomessa ensimmäisen kerran 1970-luvun lopulla. Nykyisen kannan esivanhemmat ovat vaeltaneet pääosin kaakkoisrajan yli Venäjältä. Keväällä 2018 arvioitiin Suomen villisikakannan kooksi reilut 3000 yksilöä.

Porsaatonta villisikaa saa Suomessa metsästää ympäri vuoden ja saaliiksi saadaan jo satoja sikoja vuodessa. Naarassika, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on rauhoitettu maaliskuun alusta heinäkuun loppuun.

Lähde: agria.se ja Suomen Riistakeskus

 

 

Kommentoi:

Koiramme