Metsästysrotujen kuolinsyyt poikkeavat muista

Yleisimpiä kuolinsyitä Ruotsin suosituimmilla koiraroduilla ovat erilaiset liikkumisvaikeudet ja syövät, mutta useimmilla metsästysroduilla ne ovat harvinaisia, kertoo eläinvakuutusyhtiö Agrian tilastot. Kuolinsyytilastoa tutkittiin yli 180 koirarodusta.

Metsästysroduilla on yleisesti ottaen kevyt, solakka rakenne, ja ne ovat usein fyysisesti hyvässä kunnossa. Nämä asiat voivat vaikuttaa siihen, että metsästysroduilla esiintyy liikkumisvaikeuksia harvemmin.

Yksittäisillä metsästysroduilla, kuten viiriäiskoiralla ja jämtlanninpystykorvalla, voi esiintyä polvi- ja polvilumpioluksaatioon liittyviä ongelmia, kun taas mäyräkoiran pitkä selkä voi aiheuttaa välilevy- ja nikamaongelmia.

Koiran sairastuminen ja kuoleminen syöpään on hyvin yleistä, joskin eläinlääketiede voi nykään tarjota edistyksellisiä hoitoja. Tässäkin asiassa metsästysrodut erottuvat, muun muassa dreevereillä, harmaanorjanhirvikoirilla ja mäyräkoirilla syöpädiagnoosit ovat kuolinsyytilastoissa häntäpäässä. Syövän syyt johtuvat sekä perimästä että ympäristöstä.

Sen lisäksi, että metsästysrodut joutuvat usein liikenneonnettomuuteen kuten auton tai junan yliajamaksi, esiintyy niillä myös riistan ja muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamia vammoja.

Monet metsästysrodut, kuten esimerkiksi saksanseisoja, jämtlanninpystykorva ja dreeveri, joutuvat muita rotuja useammin yliajetuiksi, mutta saavat myös muita enemmän villisikojen ja muiden villieläinten aiheuttamia kuolettavia vammoja.

Seuraavilla metsästyskoiraroduilla yleisin kuolinsyy oli junan, auton tai muun moottoriajoneuvon alle jääminen: beagle, dreeveri, hamiltoninajokoira, harmaa norjanhirvikoira, jämtlanninpystykorva, suomenajokoira ja viiriäiskoira. Labradorinnoutajilla yleisin kuolin- (lopetuksen) syy oli kyynärnivelvaivat, mäyräkoirilla taas selkäviat, välilevy- ja nikamaongelmat.

Lähde: agria.se

 

 

Kommentoi:

Koiramme