95-vuotias Seurakoirayhdistys juhli Lahdessa

Viikonloppuna Lahdessa nähtiin lähes 1500 koiraa kahdessa eri näyttelyssä; lauantaisessa pentunäyttelyssä ja sunnuntaisessa suuren rotujärjestön, Seurakoirayhdistyksen, erikoisnäyttelyssä.

Lahden Messuhalli on tullut tutuksi keväisin järjestettävästä kansainvälisestä näyttelystään. Sen lisäksi samassa paikassa pidetään perinteinen Lahden Käyttökoirien tammikuun ryhmänäyttely (FCI-ryhmät 1 ja 2) sekä pentunäyttelyitä ja erikoisnäyttelyitä.

Näyttelypaikkana Lahtihalli on yksi sisäkauden parhaista Suomessa. Tänä viikonloppuna saatiin nauttia kauttaaltaan matotetuista kehistä, sillä samassa paikassa järjestetyn Urheilugaalan matot oli saatu jatkokäyttöön koiranäyttelyitä varten.

Lauantaina pidettiin Suomen Terrierijärjestön organisoima kaikkien rotujen pentunäyttely, johon oli ilmoitettu 732 koiraa. Suomen Terrierijärjestö on perustettu vuonna 1947. Nykyään sen alaisuudessa on 19 eri rotua, puolella terriereistä (39 rotua) on oma rotujärjestö. 

Pentunäyttelyn kaunein oli kajaanilaisten Sari Laitisen ja Pinja Hiltusen lapinporokoira Suukkosuun Täyttä Timanttia. Suku velvoittaa – voittaneen porokoirauroksen isä on vuoden veteraanikisassa tällä hetkellä toisena oleva Suukkosuun Shamaani, jolla on niin paljon titteleitä, että Koiranetissä sen jälkeläisen sulkutaulussa ei isän nimi mahdu kokonaan edes mukaan; merkkimäärä täyttyy jo ennen kokonaista kennelnimeä!

Sunnuntaina Lahtihallissa järjestettiin Suomen Seurakoirayhdistyksen 95-vuotisjuhlaerikoisnäyttely. Mukaan oli ilmoitettu 766 koiraa, mikä sivuaa yhdistyksen erikoisnäyttelyn osallistujaennätystä. Tuomarilista koostui yksinomaan suomalaisista nimistä. Juhlanäyttelyyn oli panostettu, palkintopokaalit olivat erityisen hienoja ja yhdistys tarjosi kaikille rotunsa parhaiden (ROP) ja vastakkaisen sukupuolen parhaiden (VSP) omistajille munkkikahvit!

Suomen Seurakoirayhdistys eli SSKY on yksi Suomen suurimpia ja vanhimpia rotujärjestöjä. Sen alaisuudessa on 65 rotua viidestä eri roturyhmästä. Jäsenyhdistyksiä on 33 ja ne edustavat 38 eri rotua. Suoria henkilöjäseniä on noin 150, muita jäseniä rotujärjestössä ovat rotua harrastavat yhdistykset sekä rotuyhdistykset. Niiden kautta Seurakoirayhdistyksen kokonaisjäsenmäärä on yli 5000.

SSKY perustettiin Helsingissä  vuonna 1922 Suomen Kennelklubin Liitto-osasto -nimisenä. Myöhemmin se jatkoi Suomen Seura- ja Kääpiökoirayhdistyksen nimellä, kunnes yhdistys jakautui kahtia vuonna 1986. Tuolloin kääpiö­koiraharrastajat jatkoivat Suomen Kääpiökoirayhdistyksenä (nykyään Suomen Kääpiökoirat) ja muut pysyivät Seurakoirayhdistyksenä.

Seurakoiraisesta nimestään huolimatta SSKY edustaa myös monia puhtaasti käyttökoiriksi luokiteltavia rotuja. Monia niistä ei missään nimessä suositella pelkiksi seurakoiriksi. Myös moni laumanvartijarotu kuuluu tämän rotujärjestön alaisuuteen.

Kuva: Taina Nygård

SSKY:n 95-vuotisnäyttelyn kaunein oli pyreneittenkoira Chenespace Bad To The Bone. Koiraa esittää Juulia Salonen, tuomarina Paula Heikkinen-Lehkonen. (Kuva: Taina Nygård)

Epätavallisen suuria koiramääriä nähtiin joissain harvinaisemmissa roduissa, kuten 29 kanariandoggia, 26 broholminkoiraa, 50 euraseria ja 51 shibaa. Eniten oli ilmoitettu suuria ja keskikokoisia saksanpystykorvia, eli gross- ja mittelspitzejä, niitä oli eri värimuunnoksina esillä 123.

Näyttelyn kauneimmaksi koiraksi Paula Heikkinen-Lehkonen valitsi pyreneittenkoira Chenespace Bad To The Bone, jonka omistavat sen kasvattajat Tuulikki Tammiala-Salonen sekä Juulia Salonen yhdessä Mari-Anne Oksasen kanssa.

 

 

Pentunäyttelyn tulokset: https://ilmoittautuminen.kennelliitto.fi/tulospalvelu/frmTuloksetRyhma.aspx?N=11285

SSKY:n erikoisnäyttelyn tulokset: https://ilmoittautuminen.kennelliitto.fi/tulospalvelu/frmTuloksetRyhma.aspx?N=11033

(Muok. 21.2. poistettu tekstiä)

Kommentoi:

Koiramme