Myydäänkö koiranäyttelyissä dopingaineita?

Koirakosmetiikkatuotteet ovat lisääntyneet ja kehittyneet valtavin harppauksin. Markkinoilta löytyy tuhansia erilaisia koirien turkin hoitoon suunnattuja tuotteita: shampoita, hoitoaineita, turkin selvitysaineita, kiiltosuihkeita, lakkoja, muotovaahtoja ja jopa deodorantteja.

Voiko näyttelyharrastaja turvallisin mielin käyttää kaikkia koiratapahtumissa ja tarvikemyymälöissä myytäviä koirille suunnattuja turkinhoitoaineita? Vai onko vaarana kärähtää dopingista?

– Riippuu miten ja milloin tuotetta käyttää, vastaa Kennelliiton antidopingkoordinaattori Päivi Samuelsson.

– Koiraa trimmatessa saa käyttää talkkia tai liitua ja koiran turkkia voi halutessaan ylläpitää erilaisilla aineilla ja suihkeilla. Viimeistään näyttelypäivänä koiran turkki on kuitenkin pestävä ja myös hoitoaine on huuhdeltava huolellisesti pois. Kehään ei saa viedä muotovaahdolla tai lakalla kuorrutettua koiraa, vaikka purkin kyljessä olisi lukenut ”jätettävä”.

Turkkirotujen näyttävyys perustuu kauniiseen ja hyvin hoidettuun turkkiin. Vippaskonsteilla ei kuitenkaan pärjää, koiran esittelyvaiheessa on luotettava puhtauteen. Jos koiran turkista pöllyää tuomarin housuille talkkia tai hän tuntee tahmeutta käsissään koiraa tunnustellessaan, koiraa ei tulisi palkita korkeasti. Turkkiin jätetyt kosmetiikkatuotteet saattavat myös näkyvä mahdollisesti otetussa karvanäytteessä, jolloin koira ja omistaja voivat saada kilpailukiellon.

Näyttelysäännöissä ohjeistetaan kehään astuvan koiran turkin siisteydestä ja puhtaudesta. Myös Kennelliiton antidopingsäännön kolmatta pykälää tarkennettiin vuonna 2013 seuraavasti: ”Koiran karvapeitteen ja kirsun käsittely väriaineilla sekä karvan käsittely aineilla, jotka vaikuttavat karvan laatuun tai karvapeitteen muotoon on kiellettyä. Tavanomaiset turkin hoitoon, pesuun ja trimmaukseen tarvittavat aineet kuitenkin sallitaan.”

Ainesosaluettelot puuttuvat pakkauksista

Samuelssonin mukaan ”tavanomainen” on hieman häilyvä sana. Olisi kätevä lisätä antidopingsääntöön näyttelyharrastajia palveleva kattava lista aineista, joita ei saa käyttää koiran turkinhoitoon. Käytännössä se on kuitenkin mahdotonta.

– Lääkepuolella dopingaineiden luettelointi on yksiselitteisempää. Turkinhoitoaineita sen sijaan tilataan ympäri maailmaa ja uusia ainesosia ja yhdisteitä kehitellään jatkuvalla syötöllä, huomauttaa Samuelsson.

Jotta koira olisi edustavimmillaan näyttelyssä, omistaja tahtoo saada sen turkin näyttämään mahdollisimman hyvältä ja on valmis panostamaan turkinhoitotuotteisiin. Linda Halttunen Findogsista kertoo, että asiakkaat saattavat häkeltyä koirakosmetiikan rönsyilevästä tarjonnasta. Findogsissa on myynnissä 46 eri turkinhoitosarjaa, joihin jokaiseen kuuluu kymmeniä tuotteita. Joidenkin tuotteiden kyljestä puuttuu tarkka ainesosaluettelo ja sitä on selvitelty asiakkaita varten tehtailta ulkomailta myöten.

– Kun antidopingsääntöä tarkennettiin nelisen vuotta sitten, asiakkaat tuntuivat olevan muutaman vuoden varovaisempia ostoksissaan, mutta nyt samaa epäröintiä ei enää näy, on Halttunen huomannut.

Halttunen kertoo, että kaikkia heillä myytäviä koirakosmetiikkatuotteita voi turvallisin mielin käyttää, kunhan aineet pestään huolellisesti pois ennen näyttelyä.

VIPstoren myyjä, Kennelliiton dopingvalvojanakin toimiva Katia Närvä on huomannut, että koirakosmetiikan pursuilu on pitkälti omistajalähtöistä.

– Hyllyiltä löytyy toinen toistaan erikoisempia turkinhoitotuotteita, niin mustikkamuffinssin tuoksuista shampoota kuin ja mansikanhajuista kiiltosuihkettakin. Uusimpana villityksenä ovat erilaiset deodoroivat tuotteet. Kyllä koira saa tuoksua koiranäyttelyssä ihan vain koiralle.

VIPstoressa on myynnissä erivärisille turkeille suunnattuja hoitosarjoja. Valkoisen koiran turkkia voi pestä keltaisuutta poistavalla sinisävyisellä shampoolla ja ruskean koiran turkin väriä syventää ruskealle turkille tarkoitetuilla tuotteilla.

– Näyttelyharrastaja voi hyvillä mielin käyttää kaikkia meillä myytäviä tuotteita, kunhan muistaa huolellisen huuhtelun. Dopingseulassa narahtavat väriaineet löytyvät ihmisten hiusväriosastolta, ei lemmikkieläintarvikekaupoista, vakuuttaa Närvä.

Närvä tietää, että suihkaus kiiltoa tai lakkaa voisi poistaa koiran turkin sähköisyyttä tai ainakin nostaa omistajan itsevarmuutta juuri ennen kehään astumista. Riskiä ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä tuomarin sormet saattavat jäädä rasvaisiksi. - Kotona voi lisätä viimeiseen huuhteluveteen muutaman tipan parafiiniöljyä, joka jättää huuhtelun jälkeenkin koiran turkkiin luonnollista kiiltoa ja poistaa sähköisyyttä. Suihkaus vesipullosta antaa tarvittaessa viimesilauksen.

Mustin ja Mirrin tuoteryhmäpäällikkö Annika Lundström kertoo heillä myytävien turkinhoitotuotteiden tähtäävän ensisijaisesti siihen, että koiran elämä olisi helppoa ja terveellistä. Lemmikin on hyvä kantaa takutonta, siistiä turkkia, eikä sen iho kutise.

– Näyttelyharrastajia ajatellen turkinhoitotuotteiden käyttö on dopingin näkökulmasta suoraviivaisempaa kuin vaikka lisäravinteiden, jotka jäävät koiran elimistöön ja saattavat näkyä mahdollisissa virtsa- tai verinäytteissä. Kunhan kosmetiikkatuotteet pestään kunnolla pois, ei dopingia harjoiteta.

Suomalaiset luottavat luonnollisuuteen

Lundström kertoo, että luonnollisuus nostaa päätään koirakosmetiikassa. Trendi on tervetullut, sillä käytettyjen kemikaalien määrä vähenee ja hajusteettomien tuotteiden määrä kasvaa entisestään.

– Amerikassa saatetaan lakata koirien kynsiäkin, mutta onneksi suomalaiset koiranomistajat tuntevat näyttely- ja dopingsäännöt ja ajattelevat ensisijaisesti koiran hyvinvointia.

Toisin kuin vaikka Venäjällä, suomalaisissa koiranäyttelyissä ollaan valveutuneita. Jo julkinen paine ja aktiiviset kehätoverit pitävät huolen siitä, ettei koirien kirsuja värjäillä ripsivärinnäköisillä kirsuväreillä tai silmiä ehosteta silmänrajaustusseilla.

Kennelliiton antidopingkoordinaattori Päivi Samuelsson kiittelee, että turkin käsittelystä ja kemikaaleilla kuorruttamisesta johtuvia dopingtapauksia ei viime aikoina ole juuri tullut vastaan. Näyttelyharrastajat luottavat hyvään trimmaukseen, huolelliseen pesuun, mahdolliseen föönaukseen ja harjaukseen sekä kauniiseen koiran esittämiseen.

– Tuomarilla on ensisijainen rooli puutua asiaan, jos koiran turkki tuntuu käsitellyltä. Puhdas turkki takaa sen, että näyttelyssä kaikilla koirilla on yhtäläinen mahdollisuus menestyä autenttisen ulkomuodon perusteella, ei käytetyn kosmetiikka-arsenaalin.

Kommentoi:

Koiramme