Crufts: Ulkomaalaisten koirien määrä laski 12 prosentilla

Epäselvyys Brexitin aiheuttamista matkustussäännöistä pudotti Cruftsin ulkomaalaisten koirien osallistujamääriä. Viime vuonna näyttelyyn osallistui yli 3600 ulkomaalaista koiraa, tänä vuonna reilut 3100. Saattaa olla, että niistäkin osa jättäytyi lopulta kotiin maailmalla riehuvan koronaviruksen vuoksi.

Englannin Kennel Clubin mukaan hallituksen päätös siitä, että matkustussäännöt pysyvät ennallaan ainakin vuoden 2020 loppuun, tuli näyttelyn kannalta viikon myöhässä. Hallitus ilmoitti päätöksestään 27. tammikuuta, ja viimeinen ilmoittautumispäivä oli 20. tammikuuta.

Tänä vuonna Cruftsiin on ilmoitettu lähes 20000 koiraa. Suurimmat koiramäärät nähdään tänään perjantaina, kun vuorossa on Gundogs-ryhmä (noutajat, spanielit ja lintukoirat). Labradorinnoutaja on määrällisesti suurin rotu, niitä on esillä 543 yksilöä.

Eilen torstaina olivat vuorossa Toy- ja Utility -ryhmät. Niissä suurimmat koiramäärät nähtiin englanninbulldoggeissa (235) ja cavalier kingcharlesinspanieleissa (286). Huomenna ovat vuorossa Working- ja Pastoral -ryhmät, silloin nähdään muun muassa 184 siperianhuskyä sekä 303 bordercollieta. Sunnuntaina suurimmat koiramäärät esittävät staffordshirenbullterrierit (341) ja whippetit (388).

Eniten ulkomaalaisia koiria osallistuu Italiasta (366) ja Ranskasta (317). Saksasta ja Hollannista osallistuu reilut 280 koiraa. Suomalaisia on ilmoitettu 52. Viime vuonna yleisöä vieraili näyttelyssä 166500.

Suomalaismenestystä torstaina

Laura Lehdon bichon frisé Ashamar Here Comes Sunshine voitti veteraaniluokan ja oli toiseksi paras uros saaden varasertin. Samassa rodussa Katja Rahusen kasvatti Wyomaers All Over the Place voitti Limit-luokan ja narttujen sertin ollen VSP. Rahusen toinen kasvatti, venäläisomistuksessa oleva Wyomaers Goldie Goes For Gold taas voitti avoimen luokan. Bichoneita oli ilmoitettu 115 yksilöä.

Samu ja Lella Wikströmin kiinanharjakoiranarttu Jammings Elektra voitti nartut saaden sertin, velipoika Jammings Extravagant voitti avoimen luokan ja sai varasertin.

Paula Viljasen kasvattama, Briteissä asuva silkkiterrieri Sunny Pearls Gaspar Amoroso oli rotunsa paras, rodulle ei saarivaltiossa jaeta vielä serttejä.

Jaana Karenmaa-Nurmisen kasvattama, Italiassa asuva lhasa apso Diamella No Doubt dell'Alberico voitti rotunsa ja sai sertin.

Britteihin viety keeshond Eerondaali Orlando oli rodun paras pentu. Chihuahuoissa Suomeen saatiin luokkasijoituksia molemmissa karvanlaaduissa.

Utility-ryhmän voitti Melanie Harwoodin keskikokoinen villakoira Minarets Best Kept Secret. Melanie on kolmannen polven villakoirakasvattaja ja sama koira oli Cruftsissa BIS-2 vuonna 2017.

Ryhmän toinen oli isovillakoira Dawin All The Buzz. Kolmanneksi tuli shiba Kaga No Shouji Go Sapporo Kagasou Vormund ja neljäs oli ranskanbulldoggi Chelmbull The Aviator.

Kääpiökoiraryhmän voitti Espanjasta Britteihin tuotu bichon frisé Regina Bichon You Rock My World. Toiseksi tuli puolalainen havannankoira Doma Fortuna Re del Ritmo. Toy-ryhmän kolmas oli pitkäkarvainen chihuahua Aphienna A Million Dreams ja neljäs italianvinttikoira Florita Tueletta.

Näyttelyn tulokset löytyvät verkkosivuilta.

Jammings Elektra VSP, Jammings Extravagant varasertti.

Sunny Pearls Gaspar Amoroso ROP.

Ashamar Here Comes Sunshine varasertti.

Kuvat: Paula Heikkinen-Lehkonen

 

Kommentoi:

Koiramme