Madridin Maailmannäyttely peruuntuu?

Madridin koirien Maailmannäyttely uhkaa peruuntua. Espanja on kieltänyt yli tuhannen henkilön kokoontumiset koronaviruksen leviämisen vuoksi.

Kieltoa tarkastellaan kahden viikon välein, seuraava tiedonanto asiasta annetaan 25. kuluvaa kuuta. Madridin MV-näyttely oli tarkoitus järjestää huhtikuun viimeisenä viikonloppuna ja viimeinen ilmoittautumispäivä on ensi maanantaina, 16.3.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että mitään ei vielä ole päätetty. – Nyt pitää vain elää päivä kerrallaan, odotellaan mitä Espanjan viranomaiset päättävät kahden viikon kuluttua.

Mitä tapahtuu, jos näyttely peruutetaan? – Jos siihen päädytään, on kyseessä force majeure -tilanne, eikä siinä tapauksessa sääntöjen mukaan ole pakko palauttaa ilmoittautumismaksuja. Se on toki järjestäjistä kiinni, esimerkiksi viime syksynä Norjassa palautettiin osa maksuista, kun koirien keskuudessa riehui tuntemattomaksi jäänyt epidemia ja koiratilaisuuksia jouduttiin peruuttamaan.

– Jos näyttely siirretään pidettäväksi vaikka vasta ensi vuonna, vaikuttanee se tuleviinkin Maailmannäyttelyihin. Siirtyvätkö ne kaikki sitten vuodella eteenpäin, vai miten toimitaan, jää nähtäväksi. Suomihan on anonut näyttelyä vuodelle 2025. Toisaalta vuonna 2023 MV pidetään Brasiliassa, sinä vuonna voisi hyvin pitää toisen Euroopassa, jolloin sovitut aikataulut taas tasaantuisivat vaikka yksi vuosi jäisi väliin, Lehkonen pohtii.  

Madridin MV-näyttelyn ilmoittautumisten vastaanoton hoitaa suomalainen Showlink. Sieltä kerrotaan, että viime viikkoina ilmoittautumisia näyttelyyn on tipahdellut tasaiseen tahtiin, mutta nyt jo vähemmän. Koska käynnissä kuitenkin on jo kallein, viimeinen periodi, on vaikea sanoa, johtuuko tahdin hiipuminen hinnasta vai epidemiasta.

Espanjassa on tähän mennessä todettu 1639 sairastunutta. Euroopassa on tähän mennessä kirjattu 15651 sairastapausta, suurin osa Italiassa, missä kuolleita on jo yli 600.

Kommentoi:

Koiramme