Halpuutus leviää koirien ja kissojen rokottamiseen

Suomen suurin eläinlääkäriasemaketju ryhtyy tarjoamaan koirien ja kissojen yhdistettyä rokotuskäyntiä ja terveystutkimusta alle 40 eurolla. Jää nähtäväksi, miten muut eläinlääkäriasemat reagoivat.

Evidensia teetti tutkimuksen lemmikkienomistajien eläinlääkäripalveluiden käytöstä. Kyselyyn vastasi yhteensä 700 suomalaista lemmikkien omistajaa. (IRO Research, toukokuu 2017.)  Tutkimuksen mukaan noin viidennes suomalaisista koiran- tai kissanomistajista on jättänyt lemmikin rokotuksen tai peruskäynnin eläinlääkärillä väliin, koska se on tuntunut turhalta tai kalliilta.

Lemmikkien runsaan liikkumisen vuoksi tautipaine on kuitenkin lisääntynyt. Rajaeläinlääkäreiden tekemät pistokokeet muun muassa Ruotsista ja Virosta saapuville koirille kertovat, että noin kolmasosalla lemmikeistä on rajalla havaittu puutteita tuontimääräysten mukaisissa matkustusasiakirjoissa. Naapurimaissa Virossa ja Venäjällä sattuu vuosittain rabiestartuntoja. Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti rabiesvapaa maa. Viimeisin rabiestartunta koiralla todettiin vuonna 2007 Intiasta Suomeen tuodulla pennulla.

Perusrokotusten hinnat vaihtelevat suomalaisilla eläinlääkäriasemilla. Kuluttajaliitto teki keväällä 2016 hintavertailun, jossa oli mukana 55 eri yritystä. Vertailussa kysyttiin koiran nelosrokotteen ja rabiesrokotteen hinta-arviota. Kalleimmillaan hinnaksi tuli 101 euroa, halvimmillaan 55 euroa.

– Hinta ei saa olla este lemmikin rokottamiselle. Säännöllinen rokotus ja terveystarkastus ovat jokaisen koiran ja kissan perusoikeus, sanoo Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja ja Hattulan eläinsairaalan eläinlääkäri Anssi Tast yrityksen tiedotteessa. 

Evidensia ryhtyy tarjoamaan valtakunnallisesti uutta edullista rokotukset ja terveystarkastuksen yhdistävää perusterveydenhoitopalvelua kaikille Suomen koirille ja kissoille. Rokotuskäynti maksaa yhdellä perusrokotteella (esim. kolmois-, nelos- tai rabiesrokotus koiralle tai kissalle) 39 euroa, mikä on Evidensian arvion mukaan noin 30 prosenttia alan keskimääräistä hintatasoa halvempi.

Kommentoi:

Koiramme