Kennelyskä jyllää Ruotsissa

Tavallista ärhäkämpi kennelyskäepidemia koettelee ruotsalaiskoiria. Tämä on suomalaistenkin hyvä tiedostaa, koska seuraavan kuukauden aikana järjestetään isot kansainväliset näyttelyt niin Norjan Lilleströmissä, Ruotsin Tukholmassa kuin meillä Helsingissä. Ruotsista kerrotaan, että etenkin Tukholman alueella infektio näyttää tänä vuonna olevan laajempi kuin moniin vuosiin.

Kennelyskä on ikään kuin koiran flunssa, mutta terveelle koiralle harvoin vaarallinen. Mutta etenkin syvärintakehäiset koirat saattavat saada toissijaisia infektioita, esimerkiksi keuhkokuumeen ja se voi olla jo vaarallista.

Taudin leviämisen ennaltaehkäisyssä on tärkeää, ettei sairastuneita yksilöitä päästetä kontaktiin terveiden kanssa. Kennelyskän tyypillisiä oireita on kuiva, hakkaava yskä sekä liman kakominen, joka saattaa vaikuttaa oksentamiselta.

Kennelyskän aiheuttavat sekä virus että bakteerit. Itämisaika on vuorokaudesta kahteen viikkoon, ja se leviää helposti hengitysilmasta tai esimerkiksi koiran nuuskiessa ympäristöä. Myös ihmiset ja esineet voivat toimia kuljettajina taudinaiheuttajille. Ihmisiin tai toisiin eläimiin se ei kuitenkaan tartu.

Yksinään virus aiheuttaa vain lieviä oireita tai tauti on oireeton, mutta oireetonkin koira voi levittää virusta. Myös bakteeritartunnan saanut koira voi erittää bakteeria jopa viikkojen ajan pysyen itse oireettomana. Kennelyskää vastaan voidaan koira rokottaa, mutta aina ei rokotuskaan estä sitä saamasta tartuntaa.

Lähde: Sveriges Radio

Kommentoi:

Koiramme