Poropaimennusviikonloppu

Porokoirakerho ry. järjestää vuosittaisen poropaimennusviikonlopun 7.–9. huhtikuuta Sattasniemen paliskunnan Sattasvaaran erotusaidalla Sodankylässä. Perjantaina ja sunnuntaina testataan koirien paimennustaipumuksia ja viikonlopun kohokohtana lauantaina 8.4. järjestetään koirien poropaimennuskilpailu.

Porokoirakerho on viime vuosien aikana kehittänyt vuoden päätapahtumaansa ja tapahtuma onkin muuttunut monella tapaa rauhallisemmaksi ja paimentaminen hallitummaksi. Tavoitteena on tapahtuma, joka on reilu niin poroa kuin koiraakin kohtaan.

– Porot saavat liikkua aidassa reippaastikin, aivan kuin muussakin poronhoitotyössä, mutta koiran tulee olla omistajan hallinnassa. Paimentaminen tehdään poron ja porotyön ehdoilla, mutta tapahtuma on avoin niin koiraa porotyössä käyttäville kuin paimennuksen harrastajille, kuvailee tapahtuman luonnetta Porokoirakerhon puheenjohtaja Tiina Pulska Kemin-Sompion paliskunnasta.

Viime vuoden finaalissa kovin kilpailu käytiin Muotkatunturin paliskunnassa työskentelevän työkoira Usman ja pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan harrastuspaimenkoiran Impin välillä. Molemmat tekivät hienosti töitä, mutta työkoiran kokemus näkyi väsymättömyytenä, tehokkuutena ja hyvänä poronlukutaitona ja Usma kuittasi voiton. Se, että harrastajankin koira voi pärjätä hyvin kisassa, kertoo että paimennuksessa on kyse myös vaistosta. Tämän paimennusvietin vaaliminen poroa paimentavista koirista periytyvissä kennelroduissa onkin Porokoirakerhon yksi päätarkoituksista.

Kuva: Saara Sampakoski

Poronpaimennustaipumukset ovat puntarissa huhtikuun alussa Sodankylässä. (Kuva: Saara Sampakoski)

Paimennuskilpailun lisäksi viikonlopun aikana testataan lapinporokoirien, ruotsinlapinkoirien ja suomenlapinkoirien paimennustaipumuksia. Taipumustestaus ei ole koulutustilanne, jossa koiraa opetettaisiin paimentamaan, vaan tuomarit tarkastelevat onko koiralla luontaista halua ja kykyä työskennellä porojen kanssa. Koirasta ja poroista riippuen taipumustestaus suoritetaan joko koiran ollessa kiinni pitkässä liinassa tai vapaana.

– Unelmatilanteessa koira olisi reipas, hyvässä kontaktissa ohjaajaan sekä kiinnostunut työskentelemään poroilla, määrittelee Tiina Pulska.

Paimennustestaus on koiraväen parissa hyvin suosittua ja Porokoirakerho on aktiivisesti pyrkinyt lisäämään mahdollisuuksia testata koiraansa. Paimennusviikonlopun aikana saadaan testattua 20 koiraa. Paimennusviikonlopun lisäksi kerho on järjestänyt testausviikonloppuja Porotila Saajomannussa, joten vuosittain testattavien koirien määrä on saatu jopa kolminkertaistettua.

Porokoirakerho toivoo paimennuskilpailuun erityisesti poromiehiä koiriensa kanssa. Työkoirien ilmoittautuminen kilpailuun alkaa lauantaina 8.4. klo 9:00. Kilpailuun osallistuvilla koirilla tulee olla voimassa olevat rokotukset, joista tulee esittää rokotustodistus. Muiden kuin työkoirien osalta ilmoittautuminen on päättynyt. Toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa liittyä Porokoirakerhon jäseneksi (http://porokoirakerho.fi/yhdistys/jaseneksi-liittyminen/ ), jolloin saa ensimmäisenä tiedon seuraavan vuoden tapahtumasta.

Porokoirakerho toivottaa kaikki koirista ja poropaimennuksesta kiinnostuneet tulemaan paikalle nauttimaan tunnelmasta, ulkoilmasta ja kahvion antimista. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy nettisivuilta:

http://porokoirakerho.fi/

https://www.facebook.com/events/238457446608711/

Porokoirakerhon puheenjohtaja Tiina Pulska, puh. 040 584 6468

Kommentoi:

Koiramme