Neljälle koronakoiralle erikoissankarikoiran titteli

Kennelliitto palkitsee tänä vuonna vuotuisten Sankarikoirien lisäksi neljä Erikoissankarikoiraa. Arvonimen saavat Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevät Kössi, Miina, E.T. ja Valo. Koirat on kouluttanut hajuerotteluun erikoistunut yhdistys Wise Nose.

– Palkittavat koirat ovat Sankarikoiria aivan omassa luokassaan. Ne tuovat esille koiran merkityksen yhteiskunnassa – mikään ei pysty korvaamaan ihmisen nelijalkaista ystävää, painottaa Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Suomalaistutkimukset ovat osoittaneet, että koira tunnistaa COVID-19-virustartunnan nopeasti, jopa luotettavammin kuin laboratoriokokeet. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tutkimusten mukaan koira pystyy tunnistamaan koronaviruspositiiviset henkilöt 94–100-prosenttisesti.

Helsinki-Vantaan lentokentällä on meneillään vuoden loppuun saakka kestävä kokeilu koirien käytöstä virustestaajina. Yksi tärkeä tavoite on saada koronakoiratyö virallistettua. Tätä varten vaaditaan päätöksenteon tueksi vielä pitkä rupeama tutkimustyötä – tuhansien näytteiden keräämistä ja tulosten vertaamista toinen toisiinsa yhä uudelleen ja uudelleen.

Kennelliitto tukee Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tehtävää koronakoiratutkimusta yhteensä 20000 eurolla. Kennelliitto kannustaa myös muita koiraharrastustahoja lahjoittamaan tähän ajankohtaiseen tutkimukseen, jolla voi olla uranuurtava merkitys ihmisten terveydelle sekä mahdollisuudelle pitää yhteiskunta auki ja toiminnassa.

 

Kommentoi:

Koiramme