Hollantiin lyhytkuonoisille pitokielto?

Hollannissa jo pitkään vireillä ollut lyttykuonoisten rotujen pitokielto on etenemässä. Maatalousministeri Piet Adema on kirjoittanut parlamentille haluavansa kieltää ulkonäöstään kärsivien lemmikkieläinten pitämisen. Ministeri ilmoittaa, että tällaisten eläinten pitäminen, ja siten myös kauppa ja maahantuonti, kielletään pian.

Adema kirjoitti parlamentille muun muassa näin: – Teemme viattomien eläinten elämästä kurjaa pelkästään siksi, että se on mielestämme "kaunista" ja "söpöä". Se koskettaa minua, ja tiedän, että monet hollantilaiset ajattelevat samoin. Siksi haluan maan, jossa yhdenkään lemmikin ei tarvitse kärsiä ulkonäöstään. Kielto koskisi muun muassa koiria, joilla on hengitysvaikeuksia liian lyhyen kuonon takia, kuten mopsit ja bulldoggit.
 
Hollannissa on ollut voimakas kampanja lyhytkuonoisia koiria vastaan nimellä ”Älä osta lyhyttä kuonoa” (Koop geen kortsnuit). Eläinsuojelujärjestö Dier&Recht ilmoittaa olevansa erittäin tyytyväinen tulevaan kieltoon. – Olemme jo vuosia kampanjoineet lainsäädännön puolesta, jotta ylijalostettujen lemmikkien kärsimykset saadaan loppumaan. Lyhytkuonoiset koirat eivät ole söpöjä, vaan säälittäviä. Epämuodostunut kuono, epänormaali kallon muoto ja jäykkä ruumiinrakenne aiheuttavat vakavia terveysongelmia. Ulkonäöstään kärsivien eläinten kasvattaminen on ollut pitkään kiellettyä, mutta näiden eläinten ostaminen ja maahantuonti on silti mahdollista. Ilmoitettu eläinten pitokielto tekee tästä lopun. Kehotamme ministeriä muotoilemaan eläinten pitokiellon sellaiseksi, että se todella lopettaa eläinten kärsimyksellä käytävän kaupan, sanotaan järjestön uutisessa.

Kommentoi:

Koiramme