Lapinkoira jo toiseksi yleisin rotu

Rotukoirien kokonaismäärä laskee, sillä poistuvat ikäluokat ovat syntyviä suurempia. Viime vuonna rekisteröitiin 45704 pentua. Laskua edellisvuodesta on kahdeksansadan pennun verran.

Suomenlapinkoira on ensi kertaa noussut rotulistan kakkoseksi. Labradorinnoutaja on suosituin, viime vuonna rekisteröitiin 2195 uutta labbista. Suomenlapinkoiria syntyi ennätykselliset 1464, mutta ero ykkösrotuun on iso.

Lapinkoiran lisäksi karjalankarhukoira kasvatti rekisteröintimääräänsä. 900 pennulla se päihitti kovan kilpailijansa harmaan norjanhirvikoiran ensi kertaa 42 vuoteen. Suomenajokoiran pentujen määrä sen sijaan romahti, ja Suomen pitkäaikaisin kärkirotu rotu löytyy vasta kuudennelta sijalta.

Labradorin ja lapinkoiran jälkeen jämtlanninpystykorva on kolmantena, saksanpaimenkoira neljäntenä, kultainennoutaja viidentenä ja suomenajokoira kuudentena. Jämttin ja ajokoiran pentumäärän lasku vuodessa on huomattavan suuri, yli 200 pentua kummaltakin, ja pitkässä alamäessä on myös schäfer. Karjalankarhukoira löytyy tilastossa sijalta kahdeksan, suomenpystykorva on 16:s ja lapinporokoira 36:s.

Paimenkoiria rekisteröitiin 6590, jokseenkin saman verran kuin vuonna 2017 ja edellisvuosina. Kakkosryhmän vahti- ja palveluskoiria syntyy aina vaan vähemmän, viime vuonna enää 4777, edellisen kerran näin vähän 80-luvulla. Myös terrierien laskusuunta on selvä. Nyt syntyi 4267 pentua, kolme sataa vähemmän kuin edellisvuonna. Mäyräkoirien roturyhmä sen sijaan lisäsi pentumääränsä.

Pystykorvaryhmä on suomalaisten suosikki. 9859 pennussa on lisäystä edellisvuoteen yli kaksi sataa. Kansalliskoira suomenpystykorvan pentuja syntyi 612. Viime vuosien valossa se ei ole huonosti, mutta merkkejä uudesta nousustakaan ei näy.

Ajokoirien roturyhmä taantuu, yhteensä pentuja rekisteröitiin viime vuonna 2512 – pudotusta yli 400 pennun verran. Seisojia rekisteröitiin yli 1300, mikä on samaa tasoa edellisvuosien kanssa. Noutajia, spanieleita ja vesikoiria syntyi yli 6300 ja enemmän kuin joka kolmas niistä on labradorinnoutaja. Kääpiökoirat ovat toiseksi suurin roturyhmä, vaikka niiden suosio on tällä vuosikymmenellä laskenut. 7403 pennussa on ennätysvuoteen 2010 verraten liki parintuhannen pudotus. 715 vinttikoiraa on vähiten yli kymmeneen vuoteen.

Kommentoi:

Koiramme