Palveluskoiraliitto ei avaa ovia kaikille yhdistyksille

Palveluskoiraliitto ei huoli jäsenikseen vain rallytokoon tai tokoon keskittyviä yhdistyksiä. Ei vaikka nämä koiraurheilulajit ovat Palveluskoiraliiton hallinnoimia. Näin päätti liiton syyskokous lauantaina.

Vuoden takaisen lisenssikohun nostattama asia sinetöitiin sääntöjen päivityksessä yksimielisesti ja puheenvuoroitta Keravalla 17. marraskuuta pidetyssä kokouksessa. Kokoukseen osallistui 36 äänivaltaista jäsentä ja heillä oli käytössään 99 ääntä.

Jäsenyysasia juontaa juurensa parin vuoden taakse, kun Kennelliitto ja Palveluskoiraliitto sopivat, että palveluskoirien kattojärjestö alkaa hallinnoida myös muiden kuin perinteisten palveluskoiralajien koe- ja kilpailutoimintaa. Viime vuonna SPKL päätti ottaa käyttöön lisenssin, joka pitää hankkia, jos aikoo kisata. Muutama laji jäi lisenssipakon ulkopuolelle. Asiasta nousi häly varsinkin sosiaalisessa mediassa, ja viime vuoden syyskokous oli yksi liiton historian suurin.

Osa avointen lajien harrastajista pelkäsi lisenssin romahduttavan osallistujamäärät. Lisäksi harrastajia suututti se, ettei pelkästään avointen lajien parissa toimivilla yhdistyksillä ole mahdollisuutta päästä SPKL:n jäseneksi ja vaikuttamaan suoraan päätöksentekoon. Tuolloin syyskokouksessa tehtiin ponsiehdotus, että säännöt käydään läpi ja tarvittaessa päivitetään.

Aate ennallaan

Liiton puheenjohtajan Tapio Toivolan vetämä työryhmä esitti sääntöjen pitämistä lähes ennallaan ja lisäksi otettavaksi käyttöön koejäsenyyden liiton jäseneksi havitteleville yhdistyksille. Olennaista on, että hakija osoittaa olevansa aktiivinen palvelus- tai pelastuskoiratoiminnassa sekä järjestää lajikokeita. Sääntöesitystä perusteltiin liiton aatteella, joka halutaan pitää ennallaan.

Toivola ei pidä lopputulosta epäreiluna muille yhdistyksille. Niiden määrää ei ole tarkemmin selvitetty. – Sovimme Kennelliiton kanssa nimenomaan lajien koetoiminnasta toimihenkilökoulutuksineen. Yhdistyksillä on aina mahdollisuus lisätä lajivalikoimaan palvelus- tai pelastuskoiratoiminta tai jäsenet voivat liittyä palvelus- ja pelastuskoiratoimintaa harrastavaan yhdistykseen, puheenjohtaja muistuttaa.

Liitto ei aio ottaa enää uusia lajeja alaisuuteensa. – Täysin emme osanneet arvioida, miten paljon muutos lisää työtä sekä kuluja.

Kokeita vähemmän

Kuluvan vuoden koetuloksista käy ilmi, että useiden lajien koemäärät ovat vähentyneet. Tokossa sääntömuutosten aloittama alamäki jatkuu. Myös liiton osallistujamääriltään isoimmassa lajissa, rally-tokossa, jäädään viime vuotta pienempään koemäärään. Palveluskoiralajeista suosituin jälkikoe kokee isohkon pudotuksen.

Lisenssituotto on kuitenkin ollut suurempi, mitä kuluvan vuoden talousarvioon merkittiin. Tuloja arvioitiin kertyvän 120 000 euroa, mutta lokakuun alkuun mennessä lisensseistä oli kertynyt runsaat 150 000 euroa. Lisenssejä oli ostettu lokakuuhun mennessä 3500 ja lisäksi kertalisenssejä noin tuhat. Lisenssin yhteydessä saa halutessaan liiton jäsenlehden. Erikseen Palveluskoirat-lehden on tilannut noin 1500 henkilöä.

Kommentoi:

Koiramme