Ehdollista vankeutta eläinrääkkäyksestä

Suomenlapinkoirakenneliä pitänyt ulkomuototuomari on tuomittu 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Nainen tuomittiin syyllistymisestä eläinsuojelurikokseen ja hänelle määrättiin neljän vuoden määräaikainen eläintenpitokielto.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Nainen kiisti oikeudessa syytteet. Määräaikainen kielto on käräjäoikeuden mukaan riittävä, koska naista ei ole aiemmin tuomittu vastaavanlaisesta teosta.

Naisen luo tehtiin eläinsuojelutarkastus jo vuonna 2006, kun kennel sijaitsi Pohjois-Pohjanmaalla Kärsämäellä, jossa oli tuolloin 70 koiraa. Jo silloin jouduttiin osa koirista lopettamaan ja naista ohjeistettiin vähentämään niiden määrää.

Silloin nainen sai 80 päiväsakon suuruisen rangaistuksen, josta tuli hänen tuloillaan 480 euroa. Hän ei saanut eläintenpitokieltoa, sillä koirien määrä väheni hetkellisesti ja jäljelle jääneiden koirien hoito koheni.

Kärsämäen jälkeen kennel siirtyi Satakuntaan Siikaisiin, missä eläinsuojeluvalvontakäynnit jatkuivat. Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki Siikaisten kenneliin tarkastuskäynnin keväällä 2017. Aikuisia koiria oli edelleen noin 70. Niiden lisäksi aidatulla pihalla juoksi 9 pentua ja sisätiloista löytyi lisää pentuja. Huonokuntoisen talon lattioilla oli runsaasti ulosteita ja virtsaa. Kennel muutti Pielavedelle vielä saman vuoden aikana.

Koirien pitotavat Pielavedellä tulivat julkisuuteen, kun Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja kävi syksyllä 2018 tilalla viranomaisapuna ja jakoi sosiaalisessa mediassa valokuvan mustista jätesäkeistä, joissa oli lopetettuja koiria.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan nainen aiheutti koirille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Naisen menettely oli vähintäänkin törkeän huolimatonta. 60–80 koiralla ei ollut riittävästi ravintoa ja ne olivat laihoja, aliravittuja, lihasköyhiä, likaisia ja takkuisia.

Koiria pidettiin tarhoissa, joiden pohja oli liejuinen. Kaikilla koirilla ei ollut säänsuojaa tai makuualustoja. Koirat tappelivat, eikä niiden hyökkäyksiä toisiaan kohtaan estetty.

Kennelliiton jalostustietojärjestelmän mukaan nainen kasvatti vuosina 1980–2017 yhteensä 660 koiraa. Liitto erotti naisen jäsenyydestään määräajaksi 2018–2023.

VerkkoKoiramme kirjoitti tapauksesta lokakuussa 2018.

Lähde: yle.fi

Kommentoi:

Koiramme