Koirat espanjansiruetanoiden jäljillä

Ruotsissa on alettu käyttää koiria espanjansiruetanoiden ja niiden munien jäljittämiseen. Espanjansiruetana (Arion vulgaris) on luokiteltu Suomessakin kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi.

Yhteistyössä Hällefors Hundcampuksen kanssa viisi koiraa ohjaajineen jäljittää etanoita ja niiden munia. Kristin Lindell ryhmineen on kehittänyt uuden ja tehokkaan tavan vähentää espanjansiruetanoiden leviämistä puutarhoissa. Koirat pystyvät haistamaan vain muutaman millimetrin kokoisia etanoita, ne haistavat myös maahan piilotetut munat.

Espanjansiruetana on hermafrodiitti eli kaksineuvoinen, joten yksi yksilö voi samaan aikaan toimia sekä naaraana että koiraana. Parittelun jälkeen molemmat yksilöt voivat tuottaa munia, minkä vuoksi kanta voi kasvaa nopeasti. Tavallisesti aikuiset espanjansiruetanat kuolevat Suomessa talvella, osa voi kuitenkin talvehtia suotuisissa paikoissa. Sen sijaan lajin munat ovat hyvin talvenkestäviä.

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen massalaji, joka on sopeutunut Suomen viileään ilmastoon. Etana voi liikkua jopa 50 metriä yössä, ja se syö yleensä oman painonsa verran (10 g) vuorokaudessa.

Lähde: sverigesradio.se

Kommentoi:

Koiramme