Kuka kakkasi kadulle?

Espanjan Malagassa ryhdytään käyttämään dna-testiä koirankakkojen jäljittämiseen. Kaupunki on kyllästynyt välinpitämättömiin koiranomistajiin, jotka eivät korjaa koiriensa jätöksiä kaduilta ja puistoista.

Jokainen koiranomistaja velvoitetaan käyttämään koiransa eläinlääkärissä sen dna:n testaamista varten. Testi ja tietokantaan lisääminen maksaa omistajalle noin 35 euroa. Vakuudeksi suoritetusta toimenpiteestä koiranomistaja saa kortin ja koiran pantaan kiinnitettävän merkin.

Syyskuusta lähtien voidaan siivoamattomalle kakalle tehdä dna-testi, jolloin omistaja saadaan jäljitettyä ja hänelle voidaan antaa reilun 160 euron sakko. Jätöksen sijainnista riippuen voi sakko nousta jopa 500:aan euroon. Korkeammat sakot saa, mikäli jättää kikkareet korjaamatta muun muassa koulujen, terveysasemien ja lastentarhojen läheltä. Jätöksen testauskulut pulittaa luonnollisesti koiranomistaja, testin hinta on 18 euroa.

Ensimmäisenä tällainen testauskäytäntö – tai ainakin sillä uhkailu – aloitettiin Valencian Xativassa. Tapa on osoittautunut hyvin tehokkaaksi, Xativassa jätösten määrä laski 80 prosentilla sen jälkeen, kun kaupunki ilmoitti aloittavansa testaukset.

Malagassa arvioidaan olevan noin 98 000 koiraa.

Ensimmäisenä asiasta kertoi espanjalainen englanninkielinen EuroWeekly News -lehti.

Kommentoi:

Koiramme