Salakuljetettuja pentuja lopetetaan lähes päivittäin

Juutinrauman sillan Ruotsin päässä on salakuljetettujen koirien lopettamisesta tullut jokapäiväistä. 38 pentua jouduttiin lopettamaan kymmenessä päivässä tammi-helmikuun vaihteessa. Tullihenkilöstön ikäväksi työtehtäväksi on tullut se, että he joutuvat olemaan läsnä, kun koiria lopetetaan.

Koiranpentujen kysyntä on Ruotsissakin tällä hetkellä suurempi kuin tarjonta, mikä on antanut lisää pontta koirien salakuljettajille. Rikolliset ostavat pennut muutamalla sadalla dollarilla ja myyvät ne hyväuskoisille ruotsalaisille – ja myös suomalaisille – moninkertaiseen hintaan internetin moninaisilla verkkoalustoilla.

Koiria tuodaan muun muassa Puolasta, Bulgariasta ja Romaniasta. Yleensä ne ovat pienikokoista rotua, jotka ovat kasvaneet kammottavissa olosuhteissa ilman kosketusta ihmisiin. Pentuja kuljetetaan satoja kilometrejä ahtaissa ja likaisissa häkeissä, monta yhdessä päällekkäin.

Monilla pennuilla on väärennetyt lemmikkipassit, tai ei papereita lainkaan. Pennut saattavat olla jopa vain kuusi viikkoa vanhoja, vaikka passissa lukisi jotain muuta.

Usein käy niin, että koiraa joudutaan myöhemmin hoitamaan kalliisti tai se joudutaan jopa lopettamaan sairauden takia, vain viikkoja tai kuukausia hankinnan jälkeen. Useimmissa tapauksissa vakuutus ei kata eläinlääkärikustannuksia tai lopettamista, ei edes ostohintaa.

Ruotsin eläinlääkäriliitto on huolissaan salakuljetettujen koirien aiheuttamasta kasvavasta raivotautitartuntariskistä Ruotsissa. Liitto suosittelee, että jos ei eläimen sairaushistoriaa eikä alkuperää voida osoittaa, koko koiran hoitoon osallistuva henkilökunta tulisi rokottaa raivotautia vastaan ennen eläimen hoitoa.

Juutinrauman silta (ruotsiksi Öresundsbro) on yhdistetty rautatie- ja maantiesilta Juutinrauman salmen yli. Silta- ja tunneliyhteys yhdistää kaksi metropolialuetta, Tanskan Kööpenhaminan ja Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön.

Lähde: svt.se

Kommentoi:

Koiramme