Bernhardinkoiraharrastajat yli 20 maasta koolla rodun syntysijoilla

Bernhardinkoira on yksi maailman tunnetuimmista sveitsiläisistä koiraroduista. Tuo lempeä jättiläinen on alkujaan työkoira, jonka tehtävänä oli etsiä vaikeakulkuisilla Alpeilla lumimyrskyyn harhautuneita tai laviinin uhriksi joutuneita vaeltajia.

Rodun harrastajat kokoontuvat vuosittain vuonna 1967 perustetun bernhardilaisten maailmanunionin, WUSBin tapahtumaan. Tänä vuonna kun unioni täytti 50 vuotta, kokoonnuttiin luonnollisesti rodun kotikonnuilla, Martignyssä Sveitsissä. Martigny sijaitsee Grand Saint Bernardin solan toisessa päässä, lähellä Sveitsin ja Italian rajaa. Tuo sola on vuosisatojen ajan ollut tärkeä kulkureitti Italiasta Keski-Eurooppaan.

Munkki Bernhard Mentonilainen perusti vuonna 1049 solaan majatalon matkustajia varten. Hänen mukaansa on siis nimetty niin sola kuin koirarotukin. Tunnetuin bernhardilainen lienee ”Barry”, jonka sanotaan pelastaneen yli 40 ihmistä lumen armoilta.

Martignyssä myös sijaitsee rodun tukemiseksi vuonna 2006 perustettu säätiö, ”Fondation Barry”, joka kasvattaa koiria omalla kennelnimellä (du Grand St. Bernard) sekä ylläpitää muun muassa museota. Museoon on kerätty laaja kokoelma rotuun liittyvää materiaalia kaikissa mahdollisissa muodoissa; täytetyistä koirista alkaen. Museon kenneltiloissa on nähtävänä myös ihka oikeita, eri-ikäisiä koiria. Koiria vaihdellaan päivittäin, joten sama koira saa viettää aivan normaalia koiranelämää muina kuin museopäivinä.

Bernhardinkoiria on kahta eri karvanlaatua. Alkuperäinen oli lyhytkarvainen, mutta 1800-luvun lopulla niihin sekoitettiin muun muassa newfoundlandinkoiraa, ja siten saatiin aikaan pitkäkarvainen muunnos. Nykyään molemmat muunnokset ovat lähes yhtä suosittuja. Näyttelyissä ne arvostellaan eri rotuina, mutta lähes kaikissa maissa karvanlaaturisteytykset ovat automaattisesti sallittuja. Oikeammin sanottuna karvanlaaturisteytykset ovat suorastaan vaadittuja, sillä vain siten molemmat muunnokset pysyvät ulkomuodoltaan yhtenäisinä ja geenipooli riittävän suurena.

WUSB-tapahtumassa on aina tuomarineuvottelu, jäsenmaiden edustajainkokous sekä näyttely. Yksi tärkeimmistä anneista on tietysti erimaalaisten rodun harrastajien tapaaminen ja koirien näkeminen. Tänä vuonna näyttelyssä tehtiin osallistujaennätys, koiria oli ilmoitettu 271 yli 20:stä eri maasta. Kaukaisin osallistuja tuli Kanadasta. Lyhytkarvaisia bernhardinkoiria oli ilmoitettu 126, pitkäkarvaisia 145. Viime vuosina lyhytkarvaiset ovat olleet enemmistönä, nyt olivat pitkäkarvaiset. Tässä näyttelyssä on aina neljä kehää; urokset, nartut ja kaksi eri karvanlaatua arvostellaan kukin omissa kehissään.

Tänä vuonna kauneimmaksi valittiin pitkäkarvainen 2,5-vuotias avoimen luokan narttu Florentina vom Baronenschloss. Suomessa tapahtuma on ollut kahdesti, viimeksi vuonna 2015. Ensi vuonna bernhardinkoiraväki vaeltaa Roomaan, seuraavana vuonna Luxemburgiin.

http://www.fondation-barry.ch/

 

Kommentoi:

Koiramme