Ruotsissa koulutetaan koiria arkeologien avuksi

Kalixin seudulla Norrbottenin maakunnassa Ruotsissa koulutetaan koiria etsimään vanhoja asuinpaikkoja. Kalix, josta meänkielellä käytetään nimitystä Kainus tai Kainuu, mainitaan kirjallisissa lähteissä jo 1400-luvun lopulla. Perämeren pohjukassa uskotaan olleen asutusta jo tuhansien vuosien ajan.

Norrbottenin museo teki vuosi sitten syksyllä ensimmäisiä kenttätutkimuksia arkeologi-etsijäkoirien kanssa. Nyt etsintäharjoitukset jatkuvat Kalixin ympäristössä.

– Viime vuonna koira merkkasi paikan Kälsjärven läheltä ja kaivausten jälkeen voitiin todeta, että koiran nenä oli oikeassa. Tämän asuinpaikan uskotaan olevan noin 4000 vuotta vanha. Paikalta löytyy yhä ruoantähteitä eli luita ja makrofossiileita, joita esihistorialliset ihmiset ovat jättäneet jälkeensä. Täältä koirat löysivät muun muassa palaneita luita oletettavan asuinpaikan perustuksilta, kertoo arkeologi Frida Palmbo Norrbottenin museosta.

Vaikka koirat ovat jo valmiiksi koulutettuja nenätyöläisiä esimerkiksi huumeiden etsinnässä, vaaditaan arkeologisissa etsinnöissä toisenlaisia avuja. Tämän totesi koiranohjaaja Åke Naalisvaara jo viime vuoden etsinnöissä.

– Nyt on painotettava koulutuksessa koiraa etsimään ja ilmaisemaan palaneiden luiden sijaan esimerkiksi tulisijoja. Silloin ei tarvitse kaivaa niin paljon. Kaivamisen yhteydessä on riski, että aiheutetaan vahinkoa muinaisjäännöksille.

– Valmiiksi koulutetun hajuerottelijakoiran koulutus uuden hajun etsintään vie noin puoli vuotta. Koska emme oikeastaan tiedä, mitä etsimme, vie tämä vielä enemmän aikaa. Tarvitsemme paljon apua arkeologeilta, toteaa Åke Naalisvaara.

Arkeologit ymmärtävät, että tällainen voi koiralle olla monimutkainen nenätehtävä. – Eri asiat tuoksuvat eri tavalla. Koiran voi olla vaikea tietää, mitä sen tulisi merkata. Mutta jatkamme harjoitusetsintöjä, Frida Palmbo vakuuttaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä SVT/Norrbottenin uutiset. 

Kommentoi:

Koiramme