Iranissa koirapuistot ovat erilaisia

Kuinka pitää lemmikkikoiraa maassa, jossa jo koiran omistaminen on laitonta? Iranissa on koiranpito yhtä lailla rangaistavaa kuin liikaa paljastava pukeutuminen tai alkoholin nauttiminen. Iranissa ei nainen saa ajaa polkupyörällä, koska se katsotaan liian eroottiseksi.

Meidän länsimaista sanaa ”koirapuisto” ei todellakaan tunneta uskonnollisen sortovallan Iranissa. Mutta länsimaiset trendit ovat rantautuneet myös sinne. Varakkaat ihmiset tahtovat lemmikkejä, etenkin koiria. Koska koirien pito on kiellettyä, ei niitä omistavilla ole muuta mahdollisuutta koirien ulkoiluttamiseen, toisten koirien ja koiraihmisten tapaamiseen kuin – puistot, myöhään illalla ja yöllä. Eli siihen aikaan kun järjestäytyneen siveyspoliisin partioita ei ole niin aktiivisesti tarkkailemassa kansalaisia.

Pääkaupunki Teheranin varakkaimman alueen asukkaat kokoontuvat iltamyöhällä paikalliseen puistoon ulkoiluttamaan ja leikittämään koiriaan sekä tapaamaan toisiaan.

– Öisin partioita on harvakseen, siksi uskallamme tulla tänne. Päiväsaikaan haukkuva koira voi olla iso riski, toteaa nuori nainen lhasa apsoaan taluttaen. Ympärillä kirmaa monia erirotuisia koiria; osa kytkettyinä, osa irrallaan.

Iranissa saattaa koira maksaa jopa 10000 euroa. Sellaiseen ei ole varaa muilla kuin rikkaimmilla kansalaisilla. Maassa keskimääräinen kuukausiansio on noin 300 euroa.

Mikäli joku tavataan koiran kanssa, on sakko vähintään 500 euroa. Jos koira nähdään autossa, saatetaan auto koirineen takavarikoida ja takavarikon purku onnistuu vain rahalla – joskus koiran saa jopa pitää.

Ei siis ole ihme, ettei iranilaisia koiranpito innosta.

Lähde: Yle Areena, Ulkolinja – Iranin nuorten ristiriita 1.2.2018
(Iran: Everything Forbidden, Anything Possible. Tuotanto: Java Films, Ranska, 2017)

Kommentoi:

Koiramme