Vaalimaan raja-asemalle ruokakoira

Vaalimaan raja-asemalle on tulossa ruokakoira, joka on koulutettu haistamaan ruokatuliaiset samaan tapaan kuin huumekoira haistaa huumeet. Koira on tarkoitus ottaa käyttöön kesällä. Mikäli kokemukset osoittautuvat hyviksi, koulutettaneen ruokakoiria lisää. Pelätty afrikkalainen sikarutto (ASF) leviää paitsi villisikojen, niin myös etenkin matkustajien tuomien elintarvikkeiden mukana.

– Koira on varmaan kaikkein tehokkain keino saada matkustajatuonti kuriin, sanoo MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg  Maaseudun Tulevaisuudelle.

Ruokakoiria käytetään tullissa muun muassa Australiassa. Maahan saapuvien tulee ilmoittaa kaikki ruoka-, kasvi- tai eläinperäiset tuotteet. Maassa pelätään etenkin suu- ja sorkkatautia, josta Australia on onnistunut olemaan vapaa yli sadan vuoden ajan.

Eläinperäisten elintarvikkeiden ja esimerkiksi lemmikkieläinten ruokien tuontia EU:n ulkopuolisista maista Suomeen on rajoitettu eläintautien riskin leviämisen vuoksi. Ratkaisevaa on, mistä maasta elintarvikkeita tuodaan.

ASF-virus ei tuhoudu matalissa ruuanvalmistuslämpötiloissa ja pystyy siksi leviämään myös muun muassa savustetun tai ilmakuivatun lihatuotteen mukana. Myöskään pakastus ei tuhoa virusta.

Tauti ei tartu ihmiseen eikä sitä ole koskaan todettu Suomessa, mutta sitä esiintyy Suomen lähialueilla ja uhka leviämisestä tänne on kasvanut.

Oleellisimmat maahantuloreitit ovat infektioalueella matkustaneiden ihmisten mukana, infektoituneen lihan tai lihatuotteen mukana, elävien kesysikojen ja sperman mukana, kontaminoituneiden eläinkuljetusajoneuvojen mukana, kansainvälisen liikenteen ruokajätteen mukana tai Suomeen vaeltavan infektoituneen villisian mukana. Maahantulo rehun, kuivikkeen, lannan ja sivutuotteiden mukana on myös mahdollista.

Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti, joka jatkaa vastustustoimista huolimatta leviämistä uusille alueille. Taudin leviäminen Suomeen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Tullin ruokakoirasta kirjoitti Maaseudun Tulevaisuus. 

 

Kommentoi:

Koiramme