Uniapneakin voi tulla ilmi koirien avulla

Koiralla on uskomattoman tarkka nenä. Koira pystyy erottelemaan hajuspektristä vain tietyn hajun ja merkitsemään sen esimerkiksi istuutumalla. (Arkistokuva: Aino Pikkusaari)
Kaksi kolmesta koirasta oppi erottamaan uniapneaa sairastavan virtsan terveen ihmisen virtsasta. Suomalaislääkärien tutkimusryhmä on jo aiemmin selvittänyt koiran käyttöä virtsatietulehduksen havaitsemisessa. Seuraava tutkimuskohde on mahdollisesti tuberkuloosi.
Uniapnea on oireyhtymä, jossa ihminen kärsii muun muassa unen aikaisista hengityskatkoksista. Uniapneatutkimuksesta kertoi Yle verkkosivuillaan. Toiveena on, että koiria voisi tulevaisuudessa hyödyntää uniapnean seulonnassa, sillä nykyiset menetelmät ovat hitaita ja kalliita.
– Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että uniapneapotilaan virtsa sisältää normaalista poikkeavia proteiineja ja aineenvaihduntatuotteita, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, dosentti ja erikoislääkäri Tuomas Klockars.
– Ongelma on se, että niistä ei pystytä tekemään lääketieteellistä testiä, koska siellä on ennemminkin eräänlainen pilvi kuin yksittäinen aine. Eihän koirakaan haista yksittäisiä aineita, vaan spektrin eri aineita. Sen takia toivoimme ja uskoimme, että virtsasta löytyisi jotain sellaista, jonka koira pystyisi haistamaan.
Helsingin yliopistollisen keskussairaalan tutkimusprojektissa oli mukana kolme koiraa, joista kaksi oppi tunnistamaan uniapnean. Nämä kaksi koiraa löysivät uniapneavirtsanäytteen noin kahdessa tapauksessa kolmesta.
– Se on ihan hyvä prosenttiosuus, jos vertaa muihin uniapnean seulontamenetelmiin, jotka ovat käytössä tällä hetkellä, sanoo lääketieteen tohtori Anni Koskinen, toinen tutkimuksessa mukana olleista erikoislääkäreistä.
Potilaita, joilla epäillään uniapneaa, on paljon. Tällä hetkellä uniapneaa seulotaan esimerkiksi erilaisilla kyselyillä ja se todetaan unirekisteröinnin avulla. Nykyiset menetelmät vievät Tuomas Klockarsin mukaan resursseja ja ovat kalliita. – Jos koira toimisi, se olisi fantastinen seulontaväline, nopea ja halpa.
Yksilön taidot ratkaisevat
Tutkimusten mukaan vihikoirat tai hajuaistin perusteella jalostetut koirat tunnistavat hajuja paremmin kuin muut koirarodut.
Tuomas Klockarsin mukaan lääketieteellisissä tutkimuksissa hajuaistin herkkyyttä oleellisempaa on se, miten koira oppii ja motivoituu suorittamaan tehtävää ja miten koira ymmärtää, mitä sen on tarkoitus etsiä.
Rodulla on merkitystä, mutta Klockars arvelee, että vielä enemmän merkitystä on yksilöllä ja yksilön koulutuksella.
Tutkimuksia koiran hyödyntämiseksi lääketieteessä tehdään koko ajan enemmän. – Jos koira tulee lääketieteelliseen käyttöön ihan jokapäiväisessä elämässä, se varmaan tulee seulontavälineeksi. Pyritään siis löytämään koiran avulla tiettyjä potilasryhmiä, jotka sitten diagnosoidaan perinteisillä lääketieteen menetelmillä, Klockars arvelee.
Suomessa on käynnissä muun muassa tutkimus, jossa selvitetään, miten koirat pystyvät erottamaan positiiviset syöpänäytteet negatiivisista hajuerottelutaitoa hyödyntäen.