Vinttikoirien ratajuoksut uhattuna Australiassa

Kritiikki ratajuoksukilpailuita kohtaan nousee nousemistaan Australiassa. Menneen alle kahden vuoden aikana on ainakin 770 englanninvinttikoiraa löydetty Australiassa joukkohaudoista. Äskettäin löydettiin taas yhdeksän greyhoundin hautausmaa Sydneystä, Uudesta Etelä-Walesista. Lisäksi eläinsuojelujärjestö RSPCA otti samasta paikasta huostaan 12 sairasta ja aliravittua koiraa.

– Koirat elivät järkyttävissä olosuhteissa. Joillain niistä oli kauheita hammas- ja ihosairauksia, se oli sydänsärkevää, sanoi Andrew Clachers RSPCA:sta The Guardian-lehdelle.

RSPCA:n edustajat eivät aluksi saaneet kahden kennelrakennuksen ovia auki, vaan joutuivat repimään ne vasaralla. Näky, joka heitä kohtasi, oli järkyttävä. – Olen työskennellyt eläinsuojelussa kymmenen vuotta, enkä koskaan ole nähnyt vastaavaa. Koirat oli viskattu kuin jätteet kaivaukseen, kertoi Andrew Clachers The Guardian -lehdelle.

Joukkohautaa löydettäessä oli koirien omistajalla voimassa oleva lisenssi, jolla hän sai pitää ja kilpailuttaa vinttikoiria. Luvan myöntänyt viranomainen oli vieraillut paikalla viimeksi syyskuussa 2017, eikä tuolloin ollut löytynyt mitään huomauttamista. Tätä ihmetelleelle toimittajalle oli Greyhound Welfare and Integrity Commissionin edustaja ilmoittanut, etteivät he kommentoi asiaa.

Joukkohauta löytyi lähes päivälleen kaksi vuotta sen jälkeen, kun Uudessa Etelä-Walesissa kiellettiin vinttikoiraurheilu kokonaan. Yllättäen vain kaksi kuukautta myöhemmin se taas sallittiin. Alaa tukee etenkin Uuden Etelä-Walesin työväenpuolueen poliitikot. Vihreiden edustaja Mehreen Faruqi julkaisi talvella tiedoston, josta ilmeni, että huhtikuun ja joulukuun 2017 välisenä aikana on 330 greyhoundia lopetettu niiden ratajuoksuun soveltumattomuuden vuoksi.

Mehreen Faruqi oli sanonut BuzzFeed News-lehdelle, että uusin tapaus osoittaa vain sen, että vinttikoiraurheilu ei ottanut opikseen. – Heille annettiin uusi mahdollisuus, kun juoksukilpailut sallittiin uudestaan, mutta mikään ei ole muuttunut. He lupasivat, että koiria ei jatkossa enää kohdella kaltoin eikä lopeteta terveitä nuoria koiria, mutta niin käy silti koko ajan.

Lähteet: The Guardian, Expressen ja BuzzFeed News.

 

Kommentoi:

Koiramme