Ilotulituksista ja susipolitiikasta on tehty uudet aloitteet

Sekä Ilotulitusten että susien vähentämistä tavoitellaan uudelleen kansalaisaloitteiden voimin. Kennelliitto on mukana järjestöjen yhteisessä ilotulitekampanjassa. Susialoite on yksityishenkilön käynnistämä.

Rajat räiskeelle -aloitteen on allekirjoittanut 14 järjestöä. Tavoitteena on rajata varsinaisten ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille. Tähtisadetikut ja pienet paukkupommit sallittaisiin edelleen kuluttajien käytössä. Tiistaina 4. joulukuuta pidetyssä avaustilaisuudessa Kennelliiton puheenvuoron piti hallituksen jäsen Vesa Lehtonen.

Marko Lindin aloittama susialoite on nimeltään Vaadimme seitsemää muutosta susipolitiikkaan. Vaatimuksiin kuuluu muun muassa oikeus lopettaa ilman erillistä pyyntilupaa susi tai sudet, jotka tulevat lähemmäs kuin 150 metriä pihasta tai eläintiloista.

Kansalaisaloitteen pitää allekirjoittaa vähintään 50 000 henkilöä, että asia voi edetä eduskunnan käsittelyyn. Viime talvena sekä yksityisvoimin luotu ilotulite- että pystykorva- ja harmaakoirajärjestöjen puheenjohtajien alullepanemat susialoitteet jäivät noin 30 000 allekirjoitukseen.

Koiria myös lääkitään

Rajat räiskeelle -kampanjaa perustellaan muun muassa sillä, että nykyisellään ilotulitteiden kuluttajakäyttö aiheuttaa rajoituksista huolimatta joka vuosi merkittävää haittaa ja vaaraa suurelle määrälle ihmisiä ja eläimiä ja kuormittaa ympäristöä. 

Ruotsin Kennelliiton arvion mukaan 35 000 koiraa tarvitsee siellä psyykenlääkitystä vuosittain ilotulitteiden takia. Ruotsissa on noin 880 000 koiraa. Suomessa koiria on noin 700 000. Farmakologian professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta on arvioinut, että noin kymmenen prosenttia Suomen pieneläinlääkäreistä määrää koirille ja kissoille psyykenlääkkeitä. Näistä osa määrätään koirien paukkuarkuuteen.

Ulkona paniikissa oleva eläin, esimerkiksi ulkoilutettava koira, voi päästä irti taluttimesta ja karata. Koirien ääniarkuus on sen verran yleistä, että suomalainen lääkevalmistaja on tuonut markkinoille oman lääkkeen koirien paukkuarkuuteen. Ilotulitteiden käytön jäljiltä maastoon jää ilotulitteiden hylsyjä, sirpaleita ja muita jäännöksiä, jotka voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä ja ulkoilevia lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä.

Kommentoi:

Koiramme