Hakukone kertoo koiran matkustusehdot

Ruokavirasto on avannut hakukoneen, jolla voi helposti selvittää koirien, kissojen ja frettien Suomeen matkustamiseen ja maahantuontiin liittyvät ehdot. Maat löytyvät ylimmästä valikosta ja hakukone kysyy muut vaadittavat tiedot. Vastauksena hakukone antaa listauksen ehdoista niin oman lemmikin kanssa kulkevalle kuin kaupallista tuontiakin varten. Linkkien kautta pääsee lukemaan lisätietoa säännöistä ja vaatimuksista, kuten vaikka koirien näyttelymatkoista EU:n ulkopuolelle.

Kone kysyy lemmikin ikää, matkustustapaa, eläinten lukumäärää ja matkan tarkoitusta. Olennaista on muun muassa se, onko kyseessä oma koira vai vaikka myytäväksi tuotava koira. Koiran ikä on tärkeä ehtojen määrittäjä. Ikävalikossa on vaihtoehtona alle tai yli 12 viikkoa. Mikäli Suomeen tuotava tai siirrettävä koira olisi liian nuori, kone kertoo sen saman tien.

Esimerkiksi jos on tulossa EU-maasta Saksasta alle 12-viikkoisen oman koiran kanssa, vaatimuksiin kuuluvat tutut tunnistusmerkintä ja EU:n lemmikkieläinpassi ja ekinokokki-lääkitys. Lisäksi tarvitaan vakuutuslomake siitä, ettei pentu ole ollut tekemisissä villieläinten kanssa ennen Suomeen tuloa. 

Jos on tulossa omistamansa yli 12-viikkoisen koiran kanssa EU:n ulkopuolelta, pitää kulkea hyväksytyn maahantulopaikan kautta. Näistäkin löytyy tietoa Ruokaviraston sivuilta avautuvien linkkien kautta. Esimerkiksi Suomessa virallisia rajanylityspaikkoja on maanteitse liikkuville kymmenkunta. Eläin ja sen asiakirjat pitää esittää rajalla tullin viranomaisille.

Hakukoneella saa vain ajantasaista tietoa. Mahdollisen Brexitin jälkeisiin ehtoihin hakukone ei pysty vastaamaan. Sopimuksettomassa Brexitissä koirien, kissojen ja frettien kaupallinen tuonti Britanniasta ei olisi sallittu. Pelkästään oman lemmikin siirto olisi sallittu.

Linkki hakukoneeseen: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/matkustus/lemmikkien-maahantuonti/

Kommentoi:

Koiramme