Ex-presidenttipari kloonasi koiransa

Islannin entinen presidentti Ólafur Ragnar Grímsson ja vaimonsa Dorrit Moussaief ovat kloonanneet edesmenneen koiransa. Ennen heidän Sámur-nimisen koiransa kuolemaa siitä otettiin vuonna 2018 dna:ta joka lähetettiin Yhdysvaltojen Teksasiin kloonattavaksi. Vuotta myöhemmin syntyi pentu, joka sai nimekseen Samson.

Grímssonin presidenttikaudella nähtiin Sámur-koira usein kuvissa ja uutispätkissä edustamassa niin virallisissa kuin epävirallisemmissakin yhteyksissä pariskunnan kanssa.

Samson on nyt päässyt Islantiin sen tilanneen isäntäväen luokse. Dorrit Moussaief oli kommentoinut Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että tämä on parasta, mitä hänelle ikinä on tapahtunut. Kun toimittaja kysyi, ovatko koirat todella samanlaisia, Moussaief vastasi, että luonteeltaan kyllä. – Käytös eroaa ainakin siinä, että Sámur matkusti autossa aina kerällä maaten, Samson taas levittäytyy pitkäksi koko penkin mitalle.

Pariskunta on saanut runsaasti kritiikkiä kloonaustoimestaan, sillä siihen liittyy monen mielestä arvoristiriitoja.

Ensimmäinen koira kloonattiin eteläkorealaisessa yliopistossa huhtikuussa 2005. Vaikka muita nisäkkäitä oli kloonattu jo pitkään, oli koirien kloonaus osoittautunut vaikeaksi. Nykyään koirien kloonausyritys Etelä-Koreassa voi kasvattaa sijaiskohduissa jopa 200 koiraa vuodessa. Hinta voi olla jopa 100 000 dollaria per klooni. 

Vuonna 2017 julkaistiin tutkimustulos maailman ensimmäisen kloonatun koiran jälleenkloonauksesta.

Lähde: svt.se

Kommentoi:

Koiramme