Koiramme-lehti 125 vuotta

Suomen Kennelliitto perustettiin Finska Kennelklubben -nimisenä vuonna 1889. Seitsemän vuotta myöhemmin, 1896 alkoi ilmestyä liiton julkaisu. Se oli aluksi ruotsinkielinen, nimeltään Finska Kennelklubbens Tidskrift ja ilmestyi neljä kertaa vuodessa. Muutaman vuoden kuluttua lehti muuttui kaksikieliseksi siten, että joka toinen numero oli ruotsin- ja joka toinen suomenkielinen nimellä Kennelklubin Aikakauskirja.

Vuonna 1934 joukko aktiivisia koiraharrastajia perusti Hämeenlinnassa Kennelklubin rinnalle suomenkielisen Suomen Kennel-liiton. Toisen koirajärjestön perustamisen takana oli perustajien yksimielisyys Kennelklubin sääntöjen jäykkyydestä ja vanhanaikaisuudesta. Taustalla olivat myös henkilöristiriidat, kielipoliittiset syyt ja Kennelklubin elitistisyys.

Suomen Kennelliitto ohitti jäsenmäärällään Kenneklubin jo ennen toista maailmansotaa. Finska Kennelklubben ja Suomen Kennel-liitto sulautuivat yhdeksi organisaatioksi vuonna 1962.

Kansalliskirjaston verkkosivuilta voi lukea näitä vanhoja lehtiä. Finska Kennelklubbens Tidskrift – Kennelklubin Aikakauskirja -lehdestä löytyy kaikki numerot vuodesta 1896 vuoteen 1939 saakka. Suomen Kennel-liiton Julkaisut löytyvät vuosilta 1935–1939, yhteensä 41 numeroa. (Verkkosivun ylävalikosta valitaan haluttu vuosi.)

Lehdet ovat yleisökäytössä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa.

Kuva: kansalliskirjasto.fi

Suomenkielinen Kennel-liiton julkaisu ilmestyi monta kertaa vuodessa, ja se oli sivumäärältään usein laajempi kuin ruotsinkielinen sisarlehti. (Kuva: kansalliskirjasto.fi)

Kommentoi:

Koiramme