Koirauutiset

Norja kieltää rescue-koirien maahantuonnin 

18.6.2018  |  Norjan elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat päättäneet kieltää katukoirien tuonnin Norjaan. Päätös perustuu riskiin, että niiden mukana tulee sairauksia, eikä koirilla ole riittäviä terveystakuita.

Säännölliseen matkustamiseen lemmikkien kanssa ei tule muutoksia. Tämä rajoitus ei myöskään vaikuta norjalaisiin koiriin, joilla on norjalaisen eläinlääkärin antama lemmikkieläinpassi.

Heinäkuun alusta alkaen entisen katukoiran kanssa Norjaan matkustavan on pystyttävä todistamaan, että koira on ollut tuojan hallussa ja hallinnassa yli kuusi kuukautta ennen maahantuloa. Näitä koiria ei myöskään enää pidetä kaupallisina eläiminä, joten niihin ei voi soveltaa kaupallisia tuontisääntöjä.

Tuonnin kiristäminen koskee myös kissoja, joilla on samanlainen tausta kuin katukoirilla.

Lapinkoirakasvattaja ei saa koiria takaisin

14.6.2018  |  VerkkoKoiramme kertoi 9. maaliskuuta, että ruotsalaiselta lapinkoirakasvattajalta otettiin huostaan 80 suomenlapinkoiraa. Kasvattaja valitti asiasta. Nyt on hallintotuomioistuin tehnyt päätöksensä; valitukset hylätään eikä kasvattaja saa takaisin yhtä ainutta koiraa.

Koiria pidetään tämänhetkisten tietojen mukaan yhä koirahoitoloissa pitkin maata. Kerrotaan jopa, että yksi huostaan otetuista koirista oli hoitolassa joutunut amstaffin raatelemaksi ja se jouduttiin lopettamaan.

Lähde: Västerbottens-Kuriren.

Yhä useampi vakuuttaa lemmikkinsä

Suomessa noin kolmannes koirista on vakuutettu hoitokuluvakuutuksella, kun kolme vuotta sitten vakuutettuja oli noin viidennes.  Eläinvakuutusyhtiö Agrian kyselytutkimus tehtiin kaikissa Pohjoismaissa.

Ruotsi on selvästi muita maita edellä. Ruotsissa hoitokuluvakuutus on lähes 80 prosentilla koirista. Kysely tehtiin Suomessa ja Ruotsissa maalis–huhtikuussa, ja siihen vastasi molemmissa maissa runsaat tuhat yli 18-vuotiasta.

Puolella rajanylittävistä koirista papereissa puutteita

Lapin aluehallintovirasto valvoi tehostetusti lemmikkieläinten maahantuontia Tornion tullissa keskiviikkona 6. kesäkuuta. Valvonnasta ei tiedotettu etukäteen. Valvonnassa tarkastetuista 12 koirasta puolet sai puhtaat paperit. Kuudella koiralla oli puutteita loislääkityksessä tai asiakirjoissa.

Passiton ruotsalaiskoira käännytettiin takaisin Ruotsiin, viidelle koiralle annettiin tarkastuksen yhteydessä ekinokokkiloislääkitys.

Kolme päivää vapaata pennun ostaneelle

Musti ja Mirri -liikkeissä on otettu kesäkuun alusta käyttöön työsuhde-etu, jonka ansiosta työntekijä voi olla kotona kolme päivää hankittuaan koiran. Vapaapäivät ovat palkallisia. Musti ja Mirri kuuluu Pohjoismaiden suurimpaan lemmikkitarvikeyhtiöön Musti Groupiin. 

Aiemmin vastaavasta, mutta viikon pituisesta edusta on kertonut skotlantilainen panimo BrewDog.

Heli Hyytiäiselle tutkimusrahaa lonkkavikojen tutkimiseen

Filosofian tohtori Heli Hyytiäinen on saanut Suomen Akatemialta rahoituksen neljäksi vuodeksi lonkkadysplasian tutkimiseksi. Tutkimuksessa selvitetään fysioterapeuttisen harjoitusohjelman vaikutusta nivelrikon kehittymiseen nuorilla koirilla, joilla on löysät lonkat. Rotuna tutkimuksessa ovat saksanpaimenkoirat.

Hyytiäinen toimii Petbone-tutkimusryhmässä Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

 

Koiramme