Koirauutiset

Punkkikarkote voi tehota myös hirvikärpäsiin

17.8.2022 | Punkkikarkotteita kannattaa käyttää koirilla myös syksyisin, sillä punkkeja on luonnossa niin kauan, kun lämpötilat pysyvät plussan puolella. Etelä-Suomessa punkkeja esiintyy usein marras–joulukuuhun saakka. Osa punkkikarkotteista karkottaa myös hirvikärpäsiä, mutta koiran turkki kannattaa käydä läpi aina metsälenkin jälkeen myös hirvikärpästen varalta. Hirvikärpäsiä esiintyy eniten elo–syyskuun aikana. Herkkäihoiset koirat voivat saada puremasta allergisen reaktion, jolloin iho usein kutisee. Sienimetsällä kannattaa olla tarkkana, sillä ihmiselle myrkylliset sienet ovat myrkyllisiä myös koirille. Nuolaisukin voi aiheuttaa oireita. Metsälenkkien syksyisistä riskeistä tiedotti Agria Eläinvakuutus.

Riita haukkumisesta ehkä korkeimpaan oikeuteen

23.5.2022 | Koiran haukkumisesta kehkeytynyt riita saattaa jatkua korkeimmassa oikeudessa asti. Kotirauhan rikkomiseen toukokuussa tuomittu koiranomistaja aikoo Ylen jutun (23.5.) mukaan valittaa Helsingin hovioikeudessa saamastaan tuomiosta. Omistaja yritti todistaa naapurien väitteitä koirien yhtäjaksoisesta haukkumisesta perättömäksi muun muassa videotallenteiden avulla. Naapurien lausunnot olivat ristiriitaisia. Valituksen tehneet naapurit eivät enää asu viereisessä talossa. Mikäli valituslupa heltiää, tapaus on tiettävästi ensimmäinen korkeimpaan oikeusasteeseen edennyt vastaava asia. Hovissa koiranomistaja tuomittiin 50 päiväsakkoon ja maksamaan omat yli 20000 euron oikeudenkäyntikulunsa.

Kokemus avitti huume-etsinnän SM-voittoon

20.5.2022 | Pauli Sved ja bordercollie Martta Helsingistä ovat voittaneet poliisikoirien huume-etsinnän SM-kilpailut. Hopeaa saivat Sami Kaskismaa ja labradorinnoutaja Kamu Jyväskylästä. Kolmanneksi sijoittui Valtteri Majaniemi ja labradorinnoutaja Rami Tampereelta. Voittajaparin kokemus näkyi selvästi jokaisella rastilla ja varsinkin tiukoissa paikoissa. Kilpailut käytiin 17.–19.5. Kirkkonummella ja niihin osallistui 18 koirakkoa. Vaikeaksi tehtäväksi osoittautui matkalaukkuetsintä, jossa isolle alueelle oli levitetty 40 samanlaista laukkua. Ensimmäistä kertaa Länsi-Uudellamaalla järjestetyn kilpailun teemana oli tilaisuuden ainutlaatuinen koulutuksellinen luonne.

Yli 3000 punkkihavaintoa viikossa

Punkkilive-seurannan mukaan Suomessa on havaittu viikossa yli 3000 punkkia. Punkkilive.fi on kaikille avoin Turun yliopiston ja Pfizerin kehittämä karttasovellus, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa yliopiston hyödynnettäväksi tutkimuksiin puutiaisten punkkien levinneisyydestä Suomessa. Aiheesta kirjoitetaan myös Koiramme-lehden toukokuun numerossa. - Puutiaiset ovat sekä yleistyneet että levinneet yhä pohjoisemmaksi eli täysin punkkivapaita laajoja alueita ei ihan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta enää oikeastaan ole. Hyvin todennäköisesti ilmaston lämpenemisellä on osuutta asiaan, kertoo juttuun haastateltu Turun yliopiston puutiaistutkija Jani Sormunen.

 

Suomelle ei menestystä MM-koiratanssissa

Suomen molemmat edustajat jäivät kauas koiratanssin MM-kilpailujen finaaleista Ranskassa. Vapaatanssissa (free style, FS) Jessica Varjonen oli tshekinpaimenkoira Candyn kanssa karsinnan 39:s. Musiikin seuraamisessa (heelwork to music, HTM) Gabi Pietiläinen ja bordercollie Strong Sound Boundless Beat olivat karsinnassa sijalla 25. Finaaleihin pääsi kymmenen parasta. FS-luokassa kultaa saivat Ranskan Alexandra Creusot ja D'Hendi Od Dupiku. HTM-luokan parhaat olivat Jessica Karlgren ja Spot Norjasta. Kilpailut käytiin 21.–24. huhtikuuta lähellä Pariisia Compiègnessa.

Ripulien esiintymisestä reaalitietoa

Koirille ripulia aiheuttavien parvoviruksen ja giardioosin sekä salmonellan esiintymisiä voi seurata ajantasaisesti eläintautien Avoin tieto -sivustolta, jota ylläpitää Ruokavirasto. Koirista tilastoidaan myös Neospora-tartuntoja, joista voi aiheutua aivo- ja lihastulehdusta naudalle ja koiralle. Neosporan nauta voi saada suun kautta koiran ulosteesta. Salmonellalöydöksistä näytetään vuodesta 2011 lähtien eläimistä eristetyt ja Ruokaviraston laboratoriossa varmistetut tapaukset. Lisäksi tietoa löytyy eri salmonellaserotyypeistä. Tiedot eläintaudeista päivittyvät sivustolle ajantasaisesti. Tietoja pääsee lukemaan tästä linkistä.

Koiramme