Koirauutiset

Koiranvaatteet kiertoon

29.11.2022 | Kotimainen koiranvaatebrändi Pomppa on avannut second hand -palvelun käytetyille koiranvaatteilleen tuoden muodista tutun liiketoimintamallin eläinalalle. Palvelun avulla asiakkaat pystyvät myymään ja ostamaan käytettyjä Pomppa-tuotteita brändin oman verkkosivun kautta. Vuonna 2008 perustettu Pomppa Oy on viime vuosina panostanut vastuullisuustoimintansa kehittämiseen.
– Tavoitteemme on, että jokainen Pomppa pysyy käytössä elinkaarensa loppuun asti ehtien parhaimmillaan ilahduttaa useampaankin nelijalkaista elinikänsä aikana. RePomppa on tärkeä askel matkallamme kohti yhä kestävämpää liiketoimintaa, sanoo kehitys- ja markkinointipäällikkö Noora Eerikäinen.

Anttinen jatkaa Kennelliiton valtuuston johdossa

27.11.2022 | Eeva Anttinen valittiin Kennelliiton yleiskokouksen jälkeen valtuuston puheenjohtajaksi. Hänellä alkaa tehtävässä jo seitsemäs kolmivuotiskausi. Anttinen voitti puheenjohtajaäänestyksessä Tuire Okkolan selvin lukemin 75–29.

Valtuuston varapuheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Jari Parkkisenniemi. Hän on tehtävässään uusi. Yleiskokoukseen osallistui 145 Kennelliiton jäsentä. Yleiskokous järjestetään joka kolmas vuosi.

Sanna Lipposelle koiratanssin PM-hopeaa

Sanna Lipponen jäi koiransa Saunajaakon Blitzenin kanssa niukasti hopealle Tanskassa 12. ja 13. marraskuuta käydyissä koiratanssin PM-kilpailuissa. Koirakko kilpaili vapaatanssissa (Freestyle). Parin pisteet olivat 53,30, kun voittajat Ella Johansson ja Väståkra Navy Blue Ruotsista saivat 53,43 pistettä. Toisessa lajissa (HTM) paras suomalaiskoirakko oli viides. Gabi Pietiläinen ja Strong Sound Boundless Beat kokosivat 48,83 pistettä, kun norjalaisvoittajat Jessica Karlgren ja Spot saivat 56,03 pistettä.

Rabieskoira puri useaa ihmistä Pariisissa

Raivotautiin kuollut koira ehti purra useaa ihmistä Pariisin esikaupunkialueella, tiedottaa Ranskan maatalousministeriö. Todennäköisesti koira oli tuotu maahan laittomasti Marokosta. Koiraa pidettiin eristyksissä 19. lokakuuta lähtien, jolloin se osoitti raivotaudin merkkejä. Koira kuoli 25. lokakuuta. Ennen koiran eristämistä oli se purrut useita ihmisiä. Uhreille aloitettiin ennaltaehkäisevä hoito.

Ranska on ollut virallisesti raivotautivapaa maa vuodesta 2001 lähtien, Suomi vuodesta 1991.

Vuoden nimeksi valittiin Savon Murre

Eläinsairaala Savon Murre on valittu Vuoden nimeksi 2022. Valinnan tekivät nimistöntutkimuksen asiantuntijat. Kuopiossa alkuvuodesta 2022 avatun uuden eläinsairaalan nimi sisältää nokkelan sanaleikin: Murre on perinteinen suomalainen eläimille annettu erisnimi. Alueelliseen kielimuotoon viittaava yleisnimi murre puolestaan on yksi savolaisuuden tärkeimmistä tunnuspiirteistä, joten sen voi olettaa vetoavan lähialueen asiakaskuntaan.

Vuoden nimi tunnustuspalkinto jaetaan kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle Nimistöntutkimuksen päivillä. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa, kuten paikan-, henkilön-, yritys- tai tuotenimiä. Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa. Palkinto jaettiin nyt kuudetta kertaa. 

Kennelliiton toinen päätös esti MM-joukkuepaikan

Kennelliiton hallitus on joutunut käsittelemään kahdesti peltojäljen MM-kilpailujen maajoukkueesta tekemäänsä päätöstä. Kilpailut ovat meneillään Puolassa. Helsingin Sanomien ensimmäisenä julkaiseman jutun mukaan (hs.fi 11.10.2022) joukkueeseen oli kerrottu valitun henkilö, joka näkyy talvella 2021 Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemissa suojelukoiravideoissa Paimiossa. Koirien kohtelusta oli kantanut huolta eläinfysioterapeutti Tiina Kuusisto. Nyt hän oli ottanut elokuussa tehdyn jäsenvalinnan jälkeen yhteyttä kilpailun järjestäjiin. Nämä välittivät asian FCI:n palveluskoirajaostoon, josta asia eteni takaisin Kennelliittoon. Ensin hallitus päätti äänin 8-2 pitää kokoonpanon ennallaan. Kuusisto teki päätöksestä vastineen ja liitti mukaan yksilöityjä tietoja koulutusvideonäytteistä. Näiden uusien tietojen perusteella hallitus muutti kantaansa viime viikolla pitämässään kokouksessa ja esti yhden henkilön jäsenyyden joukkueessa. Kilpailut käydään Varsovasta etelään sijaitsevassa Milanowska Wólkassa 16. lokakuuta saakka. Suomen joukkueeseen kuuluvat Kia Aksela ja saksanpaimenkoira Chara Laperys sekä Pirjo Hoskari ja belgianpaimenkoira malinois Mecberger Olka.

Koiramme