Koirauutiset

Koirat voi päästää kauppoihin

21.6.2021 | Eläimet saa viedä kauppoihin ja muihin rekisteröityihin elintarvikehuoneistoihin, mutta päätöksen tekee aina kauppias. Elintarvikehygieniasta annetun asetuksen perusteella toimija voi myös rajata sallitut lemmikkieläimet. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava liikkeen sisäänkäynnin luona. Maa- ja metsätalousministeriön antama asetus ilmoitettiin eduskunnassa kesäkuussa. Rajaukset eivät koske avustavia koiria. Esimerkiksi opas-, kuulo-, avustaja-, tuki- ja hypokoirien ohjaajilla on lakiin perustuva lupa tuoda koira muun muassa kauppoihin sisälle.

Vuoden eläinlääkäri 2021 -palkinto jaettu

11.5.2021 | Suvi ja Teppo Heinola palkittiin Vuoden eläinlääkäreinä. Heinolat ovat tunnettuja etenkin Facebookista, jossa Tepponen sanailee asiallisia päivityksiä huumoriotteella keskittyen ajankohtaisiin eläinten hyvinvointiin liittyviin aiheisiin. Heinolat vetävät Jyväskylässä AlmaVet-klinikkaa. He ovat erikoistuneet erityisesti tähystysleikkauksiin ja heidät tunnetaan terveemmän koiranjalostuksen puolestapuhujana. Yritys työllistää 15 henkilöä.

Vuonna 1892 perustettu Suomen Eläinlääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu 82 prosenttia Suomessa laillistetuista eläinlääkäreistä ja merkittävä osa opiskelijoista. Palkinnonjaon perustelut löytyvät liiton verkkojulkaisusta.

 

Eläinsuojeluongelmiin yli 40000 neuvoa

SEY Suomen eläinsuojelun mukaan lisääntynyt kotona vietetty aika sai ihmiset tarkkailemaan naapurustonsa eläinten pitoa ja puuttumaan kaltoinkohteluun aikaisempaa ahkerammin. Vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat neuvoivat eläinsuojelussa yli 40000 kertaa vuonna 2020.

Yhteydenottojen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Ihmiset kiinnittivät aikaisempaa enemmän huomiota erityisesti naapurissa haukkuviin koiriin ja tekivät enemmän havaintoja naapuruston eläinten hyvinvoinnista. Yhteydenotoissa ilmoitettiin myös aiempaa enemmän eläinten väkivaltaisesta kohtelusta. Lisääntynyt eläinsuojeluilmoitusten määrä kertoo myös ihmisten ilmoituskynnyksen madaltumisesta.

Parsonrussellien pentujen epilepsiaan löytyi syy

Helsingin yliopiston tutkimuksessa on selvitetty syy parsonrussellinterriereiden pentujen vaikeaan epilepsiaan ja kuolemaan. Muutos PITRM1-geenissä johtaa solun energiapumppujen, mitokondrioiden, toimintahäiriöön. Pentujen aivoista on tunnistettu Alzheimerin taudista tuttuja beeta-amyloidikertymiä ja laajaa hermorappeumaa. Tutkimuksessa selvitettiin vajaan 30000 koiran perimät 374 rodusta. Geeni ja geenivirhettä löytyi vain pieneltä osalta parsonrusselleita. Sairaus periytyy resessiivisesti. Ihmisellä saman PITRM1-geenin muutokset aiheuttavat myös hermorappeumaa johtaen pikkuaivoataksiaan, psykiatrisiin ja kognitiivisiin häiriöihin. Tutkimus on osa professori Hannes Lohen johtamaa koirien geenitutkimusohjelmaa.

Crufts 2021 peruttu

Englannin Kennelklubi (The Kennel Club) on joutunut perumaan tämänvuotisen Cruftsin koiranäyttelyn, joka kertaalleen siirrettiin maaliskuulta heinäkuulle. Näyttelyllä olisi ollut 130-vuotisjuhlavuosi. Edellisen kerran näyttely jouduttiin perumaan vuonna 1954 sähkölakon vuoksi.

Vuoden 2022 näyttely pyritään järjestämään Birminghamissa maaliskuun 10.–13. päivinä.

Webinaarissa ennätysyleisö

Torstai-iltana 25. maaliskuuta Kennelliiton järjestämään etäkoulutukseen osallistui ennätysmäärä osallistujia, 2800. Webinaarissa kuluttajaoikeuden juristi Tuula Sario kävi läpi Kennelliiton uudet vakiosopimuslomakkeet, jotka tulevat voimaan huhtikuun alusta alkaen. Vanhoja lomakepohjia voi käyttää vielä tämän vuoden loppuun saakka.

Vakiosopimuslomakkeiden perusajatus on turvata molemmille osapuolille koiran kaupassa kohtuulliset sopimusehdot ja ehkäistä ennalta sopimuksista syntyviä mahdollisia kiistoja. Webinaarista on tallenne, jonka voi kuunnella kahden viikon ajan webinaarin jälkeen.

Koiramme