Koirauutiset

Opaskoirille häkkejä Kotkan uimahalliin

21.8.2019 | Kotkassa aiotaan hankkia häkkejä opas- ja avustajakoiria varten kaupungin uimahalliin. Tarkoituksena on helpottaa palvelukoirien kanssa liikkuvia käymään uimassa. Häkkejä ehdotti Näkövammaisten liitto lausunnossaan. Yksi häkki maksaa alle 200 euroa. Kotkan hyvinvointilautakunta päätti asiasta 20. elokuuta. Lisäksi kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että opas- tai avustajakoiran käyttäjien avuksi palkataan työntekijä. Näin opas- tai avustajakoirakoiden olisi mahdollista liikkua kaikkialla uimahallien tiloissa.

 

Sinilevä on vaaraksi koiralle

15.8.2019 | Sinilevämyrkytykset eivät ole koirilla yleisiä, mutta tapaukset ovat vakavia ja vaativat nopeaa hoitoa. Tänä kesänä esimerkiksi Evidensian Tammiston eläinsairaalassa on hoidettu muutamia sairastuneita, joista yksi menehtyi, kerrottiin Vantaan Uutisten jutussa (15.8.). Myrkyllinen sinilevä vaikuttaa hermostoon, maksaan ja munuaisiin. Oireisiin kuuluvat muun muassa oksentelu, ripuli, kouristelu, tiheä hengitys. Koira voi olla kuin horroksessa ja voi kuolla jopa tunnin sisällä vedessä olosta. Vastamyrkkyä ei ole olemassa. 

Maailmankuulu Chaser on kuollut

31.7.2019 | Yli tuhat esinettä tunnistanut bordercollienarttu Chaser on kuollut 15-vuotiaana. Amerikkalaisen tutkijan John W. Pilleyn (1928–2018) koirasta tuli maailmankuulu, kun Pilley onnistui opettamaan sille ennätysmäärän erilaisten esineiden nimiä. Chaser myös ymmärsi sekä käskyn merkityksen että esineeseen liitetyn sanan erikseen. Taidot osoitettiin todeksi tarkoin tutkimuksin ja Chaserin oppimiskyvystä kirjoitettiin paljon. Vuonna 2011 julkaistiin tutkimus Behavioural Processes -lehdessä.

 

Oulun eläinsairaala päivystää myös öisin

26.7.2019 | Ensimmäinen ympäri vuorokauden päivystävä pieneläinsairaala avataan Ouluun. Pohjois-Suomen Eläinsairaalan tilat on remontoitu entiseen Evidensian toimipaikkaan. Eläinsairaalassa on useita leikkaussaleja ja erilliset heräämötilat kissoille ja koirille, ja paikalla on aina eläinlääkäri ja hoitaja. Yhteensä sairaala työllistää 11 eläinlääkäriä ja muuta henkilökuntaa on noin 25. Johtajana työskentelee eläinlääkäri Katalin Damljanovic.

Eläintenpitäjärekisterin käyttö helpottuu

Ruokavirasto on päivittänyt eläintenpitäjärekisterin käyttöliittymän. Kesästä alkaen yksityishenkilöt voivat muokata tietojaan sekä tehdä uusia ilmoituksia osoitteessa epr.ruokavirasto.fi. Ilmoitus pitää tehdä muun muassa ammattimaisesta seura- ja harrastuseläinten pidosta. Edelleen ilmoitukset voi tehdä lomakkeella aluehallintovirastoon. Sama sähköinen palvelu avautuu loppuvuodesta y-tunnusta käyttäville eläintenpitäjille. Rekisteri ei ole julkisesti luettavissa.

 

Lemmikkieläinten pitoa tarkastettiin entistä enemmän

Koiria tarkastettiin eläinsuojelusyin viime vuonna yli 3200 kertaa, kun määrä edellisvuonna oli hieman alle 3000. Yhteensä lemmikkejä tarkastettiin kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Käyntien kokonaismäärä ei ole yhtä korkea. Suurin osa kaikista kiiretapauksista (yli 80 prosenttia) kohdistui myös viime vuonna lemmikkeihin. Näistä 12 prosenttia johti kiiretoimiin eli suhteessa saman verran kuin 2017. Kieltoja tai määräyksiä annettiin lemmikkikohteissa noin joka kolmannessa tapauksessa. Tiedot käyvät ilmi Ruokaviraston valvontaraportista.

Koiramme