Koirauutiset

Ilotulite-kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn

7.11.2019 | Ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi kerätty kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi tänään. Aloitteen allekirjoittajamäärä on 65 491, vaadittavat 50 000 kannattajaa saatiin jo ensimmäisen keräyskuukauden kuluessa.

Kansalaisaloite rajaisi luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Sen tavoitteena on merkittävästi vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

Tokon PM-kisoista kaksi hopeaa

5.11.2019 | Oili Huotari ja bordercollie Tending Breezy ovat voittaneet hopeaa tokon Pohjoismaisista mestaruuskilpailuista. Yksilökilpailu oli ääritiukka. Oili sai samat pisteet pronssimitalistin kanssa ja vain vajaat kolme pistettä vähemmän kuin voittaja. Myös Suomen joukkue sai hopeamitalin. Norjan joukkue voitti yhteispistein 1312,25, Suomelle kertyi 1301,5 pistettä ja Ruotsi jäi niukasti pronssille 1300,25 pisteellä. Kilpailut käytiin 1.–3. marraskuuta Tanskassa. 

 

Suomelle täyspotti rally-tokon PM-kisoista

Suomalaiset olivat ylivoimaisia ensimmäisissä rally-tokon PM-kilpailuissa Tanskassa. Joukkue voitti Ruotsin joukkueen yli 200 pisteen erolla. Tanska oli kolmas ja Norja neljäs. Yksilökilpailuissa kultaa voittivat Marika Ruottinen ja Tähtiharjun Sunny, hopeaa Eva-Lotta Halonen ja Sanmar Pop ja pronssia Csilla Bakos M'Herceg ja Du Clan Du Diablen. Neljänneksi sijoittuivat Anna Savolainen ja Frosty Field's Factorial Design. Liisa Parviainen ja Maison Coco Diamant Danish-Swedish olivat kahdeksansia. Kilpailut käytiin 26. ja 27. lokakuuta.

Hajulaboratoriota varten suuri apuraha

Suomen hajuerottelu ry on saanut Jenny ja Antti Wihurin rahastosta 50000 euron apurahan hajulaboratorion akkreditoinnin valmisteluun ja hajukoirien validointiin lääketieteen ja tutkimuksen käyttöön. Rahasto myönsi 9. lokakuuta apurahaa yli 400 hakijalle ja hankkeelle. Hakijoista noin kahdeksan prosenttia sai myönteisen vastauksen. Yhteensä rahoitusta haettiin yli 116 miljoonaa euroa ja hakemuksia tuli yli 5200 kappaletta.

 

Viksu oli jälleen paras partiokoira

Kolmivuotias belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Viktor ja Toni Tarkiainen osoittivat, ettei vuoden takainen suomenmestaruus ollut sattumaa. Mikkelin poliisiasemalla työskentelevä pari voitti toistamiseen Suomen Poliisikoirayhdistyksen järjestämät partiokoirien arvokilpailut. Hopeaa saivat malinois Harmaahurstin Jarmokalevi ja Juha Karhu Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta. Pronssille nousivat malinois Jura ja Ilkka Natunen, jotka edustivat voittajien tavoin Itä-Suomen poliisilaitosta. Porvoossa pidettyihin kilpailuihin osallistui 14 koirakkoa Hel­sin­gis­tä Lap­piin.

Susiristeytysroduilta vaaditaan DNA-tunniste

Koska koirasutta ei ole ulkoisten tunnusmerkkien perusteella mahdollista tunnistaa varmuudella ja erottaa sudesta, on koirasudeksi epäillyn eläimen lajimääritys aina varmistettava yksilön DNA-analyysin perusteella.

Kennelliitto edellyttää jatkossa koiraroduiksi hyväksytyiltä kahdelta susiristeytysrodulta, saarloos wolfhondilta ja ceskoslovensky vlcakilta, polveutumisen varmistusta pentuerekisteröinnin yhteydessä. Lisäksi jalostukseen käytettävistä koirista sekä rekisteröitävistä tuontikoirista on toimitettava Kennelliittoon DNA-tunniste.

 

Koiramme