Koirauutiset

Vuodevaatteet kiertoon löytöeläinkoteihin

10.3.2023 | Kierrätyksen kannalta tyynyt ja peitot ovat hankalia, koska ne koostuvat useista erilaisista materiaaleista. Hyvä ratkaisu pidentää noiden tuotteiden elämää on niiden hyödyntäminen eläinten pehmusteina. Familonin kierrätyskampanja kerää yhdessä yli sadan jälleenmyyjän kanssa kierrätyspisteissään vanhoja, pestyjä peittoja ja toimittaa ne löytöeläintaloihin ja eläinsairaaloille, joissa niiden tarve on suuri. Keräyskampanja on käynnissä koko maaliskuun ajan.

Staffit Lontoon varastetuin koirarotu

6.2.2023 | Koiravarkaudet ovat lisääntyneet Briteissä vähitellen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lontoon Metropolitan Police alkoi kerätä tietoja varastetuista koirista vuonna 2012. Siitä lähtien Lontoossa on kirjattu 3102 koiravarkautta, joista 496 oli staffordshirenbullterriereitä. Lisäksi 142 koiraa oli kirjattu staffiristeytyksinä.

Vuosi 2021 oli koiravarkauksien ennätysvuosi, ilmoituksia kirjattiin 422. Viime vuonna niitä oli 398. Vain 14 prosenttia varastetuista koirista on saatu takaisin. Chihuahua oli toiseksi eniten (209) varastettu rotu, ranskanbulldoggi oli sijalla kolme (146).

Agrian tutkimusrahastolta tukea myös suomalaishankkeille

Suomessa on käynnissä useita Agrian rahoittamia tutkimushankkeita. Tänä vuonna apurahaa saa kolme uutta suomalaishanketta. Jyväskylän yliopistolla tutkitaan ihmisen ja koiran välisstä vuorovaikutusta, Helsingin yliopistolla jatketaan koirien epilepsian tutkimista. Toinen Helsingin yliopiston uusista apurahahankkeista tutkii kalloaukileen ja syringomyelian yhteyttä.

Muita Agrian rahoittamia uusia hankkeita Pohjoismaissa ovat mm. koirien syöpätutkimus, atooppista dermatiittia kartoittava tutkimus sekä ristisidevauriotutkimus. Tänä vuonna Agrian tutkimusrahasto jakaa lähes miljoona euroa.

Oikaisu

Tammikuun Koiramme-lehdessä on virhe, uutisessa Ensimmäiset suojelutapaukset oikeuteen helmikuussa. Jutussa kerrotaan, että suurta julkisuutta saaneet ja oikeuskäsittelyyn johtaneet suojelukoirien rääkkäämiset koulutuksen aikana olisivat tapahtuneet Saksanpaimenkoiraliiton ja sen alaosastojen järjestämisessä tilaisuuksissa. Saksanpaimenkoiraliitto ei näitä koulutuksia ole järjestänyt, järjestäjinä ovat olleet liiton Varsinais-Suomen ja Kotkan alaosastot.

Laumanvartijan sudenkarkotus MT:n luetuin

Kesäkuussa 2022 Maaseudun Tulevaisuus kertoi verkkolehdessään videon kera, kuinka pyreneittenmastiffi Kaisa karkottaa urhoollisesti suden pihapiiristä Kuhmoisissa. Se oli lehden luetuin maatalousjuttu viime vuonna. Kotieläinpihaa pitävä Mari Turve seurasi talonsa ikkunasta, kuinka susi hämärän laskeuduttua kävi kahteen kertaan pihassa, vain muutaman metrin päässä talosta. Omistaja onnistui tallentamaan tilanteen puhelimellaan videolle. Videolta näkyy, kuinka koira toimii kuten laumanvartijan kuuluu: päättäväisesti se lähestyy ja loitontuu, eli menee liki sutta ja antaa pedolle tilaisuuden perääntyä ja lopulta karkottaa suden.

Laumanvartijan hankintaa tilalle oli harkittu pitkään, mutta tarve oli kuitenkin ilmeinen. – Alueella liikkuu sekä laumoja että yksittäisiä susia. Kaisan rohkeus ja itsenäisyys näkyi jo pentuna, ylpeä omistaja kertoo MT-lehdelle.

Märkäruokaerä pois myynnistä

Purenatural-niminen märkäruoka on herättänyt koiranomistajissa huolta. Joulukuun puolivälissä tuli ilmi koiran menehtymiseen johtanut sairastuminen, jonka syyksi koiranomistaja epäili merkin tiettyä tuotetta. Saksassa valmistettava Purenatural on Mustin ja Mirrin oma, suosituin merkki. Yhtiö on poistanut kyseisen tuote-erän myynnistä, yhteensä noin 50000 pakkausta. Laboratoriotuloksia odotetaan tammikuun puoliväliin mennessä. Yhtiö on rehulain mukaisesti ollut yhteydessä Ruokavirastoon. Ylitarkastaja Anna-Kaisa Airaksinen Ruokaviraston rehujaostosta kertoo yleisesti, että epäilyjä lemmikkiruokaongelmista tulee silloin tällöin, mutta näissä on harvoin osoitettavissa syy-seuraussuhdetta. – Tämä tapaus näyttää yksittäiseltä, mutta seuraamme asiaa, Airaksinen sanoo.

Koiramme