Sotakoiratutkimus palkittiin

Sotakoirien merkitys kokemushistoriallisesta näkökulmasta kiinnosti Noora Viljamaata niin, että hän teki aiheesta pro gradu -tutkielman. Suomen Sotahistoriallinen Seura palkitsi filosofian maisteri Noora Viljamaan Turun yliopistosta valtakunnallisen pro gradu -kilpailun voittajana 3000 euron stipendillä.

Seuran verkkosivuilla kirjoitetaan palkintoperusteista: ”Sotakoirien toimintaa ja vaiheita, jopa sankaritekoja rintamajoukkojen mukana erilaisissa tilanteissa analysoidaan eläytyen ja empaattisesti. Koirien palvelustehtävät asetetaan osaksi kansakunnan taistelua, sotakokemuksia ja nationalismia.

Työn selkeä ja systemaattinen tarkastelutapa tuo merkittäviä tuloksia aiemmin lähes tutkimattomasta aihepiiristä. Viljamaan ansiokas tutkimus osoittaa, että ensisijaisesti työkaluiksi tai apuvälineiksi tarkoitetuilla sotakoirilla oli sodassa paljon syvempi merkitys. Sotilaiden ja sotakoirien vuorovaikutuksen kautta koirista tuli sotilaille ystäviä, kumppaneita sekä ilon ja turvallisuuden tuojia.

Hallittu tutkimus tuottaa uutta tietoa sotakoirien suuresta merkityksestä sotilaiden henkiselle hyvinvoinnille vaikeissa olosuhteissa.”

Tutkielma löytyy Turun yliopiston verkkosivuilta.

Lähde: sshs.fi

Kuva: SA-kuva-arkisto

Raju-koira Kiestingissä, Lohilahden suunnalla huhtikuussa 1942. (Kuva: SA-kuva-arkisto)

Kommentoi:

Koiramme