Valtakunnallinen koirarekisteri toteutuu vuoden 2023 alussa

Asetus valtakunnallisesta koirarekisteristä on nyt julkaistu. Kaikkien koirien on oltava valtion rekisterissä vuoden 2023 alusta. Kennelliitto on ehdolla rekisterin pitäjäksi, sillä liiton rekisterissä on jo valmiiksi arviolta lähes kolme neljäsosaa Suomen koirista, yli puoli miljoonaa koiraa. Suomessa puhdasrotuisten koirien osuus koko koirakannasta on maailman suurin. Sekarotuisia arvioidaan olevan vajaat 200 000.

Valtakunnallinen koirarekisteri tulee Ruokaviraston hoteisiin. Se ei kuitenkaan koirarekisteriä aio itse ylläpitää, vaan rekisteri todennäköisesti kilpailutetaan. Kilpailutus tehdään tämän vuoden aikana. Yksi mahdollinen rekisterin ylläpitäjä on Suomen Kennelliitto, joka on ylläpitänyt omaa koirarekisteriään yli sata vuotta.

Liitto on valmis koiratietokantaa pitämään Ruokaviraston puolesta. – Meillä on siihen aika hyvät valmiudet jo tällä hetkellä koira- ja omistajatietojen keräämisen osalta, sanoo Kennelliton toiminnanjohtaja Markku Mähönen Yleisradion verkkouutisten haastattelussa.

Yleisradion mukaan on selvitettävä, voidaanko Kennelliiton rekisterissä olevat koirat siirtää suoraan valtion koirarekisteriin? Asiassa on juridista pohdittavaa, sillä rekisteröinti- ja tietosuoja-asioista on tarkat EU-säädökset.

Uusi asetus astuu varsinaisesti voimaan vuoden 2023 alussa. 1. tammikuuta 2023 jälkeen syntynyt koira on tunnistusmerkittävä mikrosirulla ja ilmoitettava rekisteriin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat on tunnistusmerkittävä ja ilmoitettava rekisteriin vuoden 2023 aikana.

Kommentoi:

Koiramme