Avustajakoirien tassuhygienia hyvällä tolalla

Koirien tassut ovat puhtaampia kuin omistajien kengänpohjat, todetaan hollantilaisessa avustajakoiria ja niiden omistajia koskevassa tutkimuksessa.

Tassuhygienian puute ei siis ole mikään syy kieltää koirien pääsyä esimerkiksi sairaalaan, sillä tuore Utrechtin yliopiston tutkimus osoittaa, että avustajakoirien tassut ovat puhtaampia kuin koirien käyttäjien kengänpohjat.

Tutkijat Jasmijn Vos, Joris Wijnker ja Paul Overgaauw Utrechtin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta otti näytteet 25 avustajakoiran tassuista ja avustettavien kengänpohjista. Vertailun vuoksi he tutkivat myös yhtä suuren ryhmän tavallisia koiria ja niiden omistajia. Tutkijat etsivät suolistobakteereja (Enterobacteriaceae) sekä ripulibakteereita (Clostridium difficile), jotka ovat hyvin yleisiä ulkotiloissa.

Koirien tassut osoittautuivat puhtaammiksi kuin omistajien kengänpohjat. Ripulibakteereita ei löytynyt koirien tassuista lainkaan ja vain kerran kengänpohjasta. Tämä mitätöi usein käytetyn hygieniaperusteen, jota käytetään avustajakoirien kieltämiseen julkisista paikoista.

Avustajakoira on käytössä yli 10000 eurooppalaisella henkilöllä. Kyseessä voi olla esimerkiksi opaskoiria, kuulo- tai hypokoira. Ollakseen ihmiselle hyödyksi, on koiran seurattava omistajaansa lähes kaikkialle.

Käytännössä koirilta ja niiden käyttäjiltä evätään pääsy moniin tiloihin, ainakin Alankomaissa. Siellä neljä viidestä avustajakoirastaan riippuvaisesta ihmisestä toteaa, että heillä on säännöllisesti ongelmia pääsyssä koiran kanssa julkisiin tiloihin. Useimmiten tärkein argumentti koirien pääsyn epäämiselle on hygieniasyihin vetoaminen.

Suomessa asetus sanoo, että näkövammaisen henkilön opaskoiran, kuulovammaisen henkilön kuulokoiran, fyysisesti liikuntavammaisen avustajakoiran ja muun vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä avustavan koiran kuten tuki- ja hypokoiran saa tuoda muun muassa elintarvikehuoneiston asiakastiloihin. 

Lähde: veterinärmagazinet.se

Kommentoi:

Koiramme